Ukrajinci chtějí Rusy odříznout. Zničili už druhý klíčový most v Rusku

"Mínus ještě jeden most!" napsal na telegramu v neděli ukrajinský velitel vzdušných sil Mykola Olesčuk a zveřejnil video zničení mostu. Podle ruského telegramového kanálu Mash se mělo jednat o most přes řeku Sejm poblíž vesnice Zvannoje v Kurské oblasti.

"Ukrajinské letectvo nadále zbavuje nepřítele logistických možností přesnými nálety, což významně ovlivňuje průběh bojových akcí," doplnil Oleščuk. Další most přes řeku měli Ukrajinci zničit v pátek, jak reportuje web The Kyiv Independent. Oba zásahy mohou značně komplikovat ruské zásobování i evakuaci civilistů.

[chooze:article;value:570095]

Podle kanálu Mash v oblasti zbývá už jen jeden použitelný most. Kanál také tvrdí, že k útoku Ukrajinci použili Spojenými státy dodávaný raketomet HIMARS. Výroky z ukrajinské ani ruské strany není možné nezávisle ověřit.

Oba útoky na mosty jsou další fází ukrajinského vpádu na ruské území, který trvá od předminulého týdne. Ukrajinské armádě se od té doby podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlé území Kurské a Sudžanské oblasti. Obsadit měli podle Kyjeva 1 150 čtverečních kilometrů včetně 82 obcí i města Sudža.

[chooze:article;value:570048]

Cílem operace má být vytvoření "nárazníkové zóny", jak řekl v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury AP. "Nyní je naším hlavním úkolem v obranných operacích zničit co nejvíce ruského válečného potenciálu a vést maximální protiofenzivu," uvedl Zelenskyj.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.