SPD s Rajchlem a SPOLU odděleně. Voliče v krajských volbách překvapí koalice

Ze 13 krajů spolu půjdou do voleb ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ve čtyřech. Konkrétně v těch největších, tedy Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském, a navíc v Libereckém. V tom se střetne i s koalicí SPOLU PRO Liberecký kraj, ve které kandidují Svobodní a Soukromníci.

Jinde se strany na spolupráci nedohodly. Ve Zlínském kandiduje ODS samostatně, TOP 09 s hnutími STAN a ZVUK 12 a KDU-ČSL s hnutím Zlín 21. V dalších osmi krajích se s trojkoalice staly dvojkoalice.

[chooze:article;value:569737]

Například v Jihočeském vede samostatnou kandidátku ODS hejtman Martin Kuba a lidovci se s TOP 09 spojili pod značkou Společně pro jižní Čechy. V Pardubickém kandiduje ODS společně s TOP 09, lidovci jsou ale součástí Koalice pro Pardubický kraj.

Společně do krajských voleb jde i SPD s Trikolórou. V třech krajích (Olomouckém, Jihomoravském a Královéhradeckém) se s nimi na kandidátce objeví i Svobodní. V sedmi (Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Moravskoslezském) strana PRO Jindřicha Rajchla. Jen ve Zlínském jdou do voleb samostatně.

Samostatně ve všech krajích jde do voleb hnutí ANO. Piráti jdou v koalici jen v Olomouckém kraji, a to s hnutím ProOlomouc a uskupeními Společně pro Přerov a Naším Litovelskem. 

[chooze:article;value:568187]

Starostové se na Vysočině a v Olomouckém kraji spojili s SNK Evropskými demokraty, v Královéhradeckém s lidovci a stranou LES, v Ústeckém s uskupením PRO Zdraví a ve Zlínském s TOP 09 a hnutím ZVUK 12. Jinde kandidují buď samostatně, nebo s místními hnutími.

Do voleb jde KSČM stejně jako do těch evropských v koalici STAČILO, ve které spolupracuje s Českou stranou národně sociální. V Ústeckém kraji se navíc přidali i sociální demokraté.

Komise vybrala čísla pro krajské volby. Do boje jde 95 stran a uskupení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.