Zelenskyj poprvé řekl, co je cílem vpádu ukrajinské armády do Ruska

"Nyní je naším hlavním úkolem v obranných operacích celkově: zničit co největší ruský válečný potenciál a provést maximální protiofenzivní akce. To zahrnuje vytvoření nárazníkové zóny na území agresora – naše operace v Kurské oblasti," uvedl Zelenskyj ve svém nočním projevu k národu.

Bylo to poprvé, co prezident jasně stanovil cíl překvapivé útočné operace, kterou ukrajinská armáda zahájila 6. srpna. Dříve hovořil jen o ochraně příhraničního regionu Sumy před ruským ostřelováním, napsala agentura AP.

[chooze:article;value:569952]

​Plán nárazníkové zóny také znamená, že Ukrajinci hodlají dobyté území opevnit a udržet se na něm, ačkoliv analytici upozorňují, že jde vzhledem k omezeným zdrojům Kyjeva o riskantní plán.

Tento víkend zničili ukrajinští vojáci dva klíčové mosty přes řeku Sejm, což ruským obráncům značně zkomplikovalo zásobování a posilování jednotek.

Při prvním útoku na území Ruska od 2. světové války dobyl Kyjev dle svých údajů přes sto kilometrů čtverečních, obsadil desítky obcí a zajal stovky nepřátel. Z Kurské oblasti prchly či byly evakuovány desetitisíce civilistů.

[chooze:article;value:569929]

​Zelenskyj rovněž opakovaně vyzval západní spojence, aby zrušili omezení pro použití dodávaných zbraní na cíle hlouběji v Rusku. Střely dlouhého doletu by podle něj umožnily oslabit Rusko tak, jak si to válka vyžaduje. Údery na letiště a odpalovací zařízení by mimo jiné omezily ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu i civilní objekty.

Již dříve se ukázalo, že Ukrajinci mohli západními zbraněmi zničit základnu se strategickými bombardéry, ale spojenci jim to zakázali. Rusové pak letouny přemístili hlouběji na své území.

Kyjev oznámil, že ukrajinské jednotky zničily další důležitý most (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.