Školní potřeby opět podražily. Nejvíce to pocítí rodiny prvňáčků

Šestiletý Karlík za pár dní poprvé usedne do školní lavice. Aktovku a penál našel už o Vánocích pod stromečkem. Ostatní věci do školy mu rodiče teprve pořídí. "Asi to budeme honit na poslední chvíli, ale trošičku doufám, že tím, jak jde Kája do první třídy, takže asi dostaneme první školní den nějaký seznam a podle toho nakoupíme," říká maminka budoucího prvňáčka Irena Tomanová.

Rodiče si i letos za pomůcky připlatí o něco víc než v předcházejících letech. Nejvíc to pocítí právě rodiny prvňáčků. "Rodiče utratí průměrně za prvňáčka kolem 4 000 až 5 000 podle toho, co jim školy nadiktují, nebo podle toho, co jim školy darují," upozornil manažer papírnictví AKM Petr Bláža.

[chooze:article;value:568596]

​Seznam základních věcí, které rodiče obvykle musejí na začátku školního roku pro prvňáka pořídit, je rozsáhlý. I když v různých obchodech  bývají ceny různé, celková suma nakonec záleží na náročnosti školáka, kvalitě školních potřeb a také značce. Rozdíl může dělat i několik tisíc korun.

 "Dítko, když si vzpomene, že chce ještě tohle nebo tamto, a maminka většinou teda povolí a koupí, takže jí to vyjde i dráž," řekl Bláža.

Nepatrnou výhodu mají rodiny žáků, kteří už první třídu odchodili. Některé věci z loňska jim poslouží také letos. I tak ale nákup pomůcek rodinné rozpočty zatíží. Vyzbrojen seznamem od paní učitelky vyrazil na nákup také štáb televize Nova. Všechny pomůcky chtěl pořídit na jednom místě. Seznam čítá zhruba třicet položek. Základní nákup pomůcek pro budoucího žáka čtvrté třídy nakonec vyjde na bezmála 1 200 korun. Tím ale nákup nekončí. Pořídit je nutné ještě teplákovou soupravu, boty na tělocvik nebo bačkory. Mnoho rodičů každoročně dokupuje i lahve na pití nebo svačinové boxy. Rozpočet pak provětrá výběr kroužků.

[chooze:article;value:558331]

​Výdaje před začátkem školního roku znamenají zásadní problém hlavně pro nízkopříjmové rodiny. Pomoci jim může třeba mimořádná okamžitá pomoc od státu. Podporu nabízejí i jednotlivé městské úřady nebo nízkoprahová centra, například s kroužky zdarma.

Na některé aktivity připlácejí i zdravotní pojišťovny. O jednorázový příspěvek mohou rodiče požádat místní úřad práce. Někteří rodiče mohou od státu dostat okolo pěti tisíc korun. Různé programy na pomoc rodičům žáků mají i jednotlivá města. 

Cenově nedostupné mohou být také kroužky pro děti. Od zdravotních pojišťoven mohou zájemci ročně dostat v rámci prevence i tisíce korun. "Dětem přispíváme až patnáct set korun na všechny sportovní organizované aktivity a kroužky. Žádost o příspěvek je možné podat do tří měsíců od úhrady služby," sdělila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová. Podobné programy mají všechny zdravotní pojišťovny,. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.