Sportovci, režisér i egyptolog. Boj o křesla v Senátu čekají velké souboje

Mezi uchazeči o senátorské křeslo jsou například senátoři, kteří svůj mandát obhajují, bývalí i současní poslanci, neúspěšní kandidáti na hlavu státu, sportovci, režisér, realitní makléř, oční asistent nebo egyptolog. Poslední jmenovaný vyzve v Praze 2 například současného senátora a dvojnásobného kandidáta na prezidenta Marka Hilšera. 

"Pokud někde na druhém konci světa začne malý konflikt, malý problém, tak dříve nebo později to pocítíme tady a myslím si, že Senát je vybraná společnost lidí, kde se mohou tyto věci velmi úspěšně řešit," domnívá se egyptolog a kandidát na senátora v Praze 2 Miroslav Bárta (za STAN).

"Pro zachování funkční demokracie není jiná cesta než vrátit stát občanům, odstřihnout politiku od oligarchů a to mohou jen odvážní politici a političky. Já jsem nikdy nemlčel a dostanu-li opět důvěru občanů, rozhodně mlčet nebudu," sdělil Marek Hilšer (MHS), který rovněž kandiduje v Praze 2.

[chooze:article;value:568758]

​I ve čtvrtém pražském obvodu svede souboj neúspěšný prezidentský kandidát. Proti vysokoškolskému profesorovi Jiřímu Drahošovi, který senátorské křeslo obhajuje se, postaví například ekonomka Markéta Šichtařová. "Já bych rád, aby v Senátu posilovalo liberálně-demokratické křídlo, to je taky důvod, proč jsem se rozhodl kandidovat ještě na další funkční období," řekl místopředseda Senátu Drahoš (za STAN).

"V době, kdy se rozhoduje třeba o Green Dealu, o zákazu spalováků, kdy jsou drahé potraviny, energie, mluví se o penzijní reformě, tak to je doba, která si žádá činy. Můj protikandidát pan Drahoš prakticky během posledních 6 let se neustále jenom promlčel," reagovala ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní).

Na úspěch na ledě chce navázat v politice bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. V Benešově bude muset ale nejprve porazit současného senátora Zdeňka Hrabu nebo poslankyni a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. "Chci ovlivňovat ten vývoj v naší zemi, chci ovlivňovat zákony, ať už je schvalovat, neschvalovat, případně navrhovat. To jsou věci, které chci dělat, chci je dělat a chci je dělat ve prospěch naší země, proto chci do Senátu vstoupit," řekl Dominik Hašek (za TOP 09). "Vážím si Dominika Haška jako velmi úspěšného sportovce, který nás výborně reprezentoval v minulosti. Jen si myslím, že jeho budoucí kariéra by byla asi pro Českou republiku přínosnější v jiné oblasti než v Senátu. V Senátu nám opravdu chybí právníci," nechala se slyšet současná poslankyně Válková (ANO).

[chooze:article;value:557909]

​Hned 11 současných poslanců chce v září zkusit své štěstí a dostat se do Senátu. Mezi takovými parlamentními turisty jsou jak zástupci vládních stran, tak opozice. Poslanci by se tak ze svých kanceláří v poslanecké sněmovně mohli přesunout jen o pár desítek metrů. do horní komory Parlamentu. S novou funkcí by jim ale zanikl mandát poslance a ve Sněmovně by je musel nahradit někdo jiný.

Nepatří mezi ně Jiří Čunek (KDU-ČSL), ten je senátorem už od roku 2006 a své působení v této funkci si chce alespoň o dalších 6 let prodloužit. Ve stejném obvodu proti němu kandidují Yvona Wojaczková (ANO) a živnostník Robert Hampl (SPD a Trikolora).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.