Situace na Balkáně je špatná. Chorvatsko zavede povinnou vojenskou službu

Chorvatsko se rozhodlo obnovit povinnou vojenskou službu. Ve čtvrtek to v rozhoru pro chorvatskou televizi RTL potvrdil ministr obrany Ivan Anušič. "Potrvá dva měsíce a začne 1. ledna 2025," prohlásil a zdůraznil, že posílení ozbrojených sil je jednou z vládních priorit.

"Mluvil jsem s ministrem financí a došli jsme k závěru, že, pokud jde o modernizaci a vyzbrojování ozbrojených sil, není prostor pro úspory. To je stanovisko vlády a naše politika. Protože okolnosti, ve kterých se nacházíme, nám nedovolují na tom šetřit," nechal se slyšet.

Jak připomíná agentura AP, příprava obnovení vojny v Chorvatsku přichází 16 let po jejím pozastavení v roce 2008. Za rozhodnutím je kromě války na Ukrajině pravděpodobně také rostoucí napětí na Balkáně.

[chooze:article;value:569405]

Kromě Chorvatska totiž mluví o zavedení povinné vojny také Srbsko – hlavní chorvatský rival. Potenciální hrozbou pro stabilitu v regionu můžou být také separatistické tendence bosenských Srbů nebo etnické napětí v Kosovu, které loni několikrát vyústilo v násilné střety.

Obnovení povinné vojenské služby ale zvažují také další země. K jejímu znovuzavedení už sáhlo například Lotyšsko.

Povinná vojenská služba je tématem do diskuze, říká analytik (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.