Pálenice už jedou na plné obrátky. Ovoce dozrává rychleji než v předchozích letech

I když je teprve srpen, mnohé pálenice už jedou na plné obrátky. Ovoce rychle dozrálo, to samé platí i o kvasu. "Během čtrnácti dní máte kvas vykvašený. Lepší je to při tom horku vypálit a nedržet, aby náhodou nezoctovatěl," poznamenal pracovník pálenice Vladimír Hanák.

A to by prý byla velká škoda. Jarní mrazy sice ve velkém spálily rozkvetlé ovocné stromy, přesto jsou místa, kde nebyly tak silné. "Letos to s úrodou vypadá velmi dobře, sice byly nějaké mrazíky, ale snažili jsme se proti nim bojovat ohněm," řekl David Ryšavý z Ekosadů Komňa na východě Moravy.

[chooze:article;value:560262]

A je to znát i v pálenicích. Na většinu švestek je ještě čas, vypálit se dá ale takřka každé ovoce. "Meruňky, začínají špendlíky, začínají letní odrůdy švestek, jablek, sem tam se objeví nějaké hrušky," vypočítal provozovatel pálenice Aleš Letocha.

"Byly dva rok velice špatné, takže zřejmě jsou demižony prázdné, tak se doplňuje, čím se jen dá," dodal pracovník pálenice Vladimír Hanák. V pálenicích je stále plno. "Dovezl jsem jablíčka zkvašená. Měli jsme štěstí, některým to ale zmrzlo, nám ne," nechal se slyšet jeden z pěstitelů. I ten, kdo měl štěstí na počasí, nemusí nakonec nic sklidit. "Já mám alej švestek a bohužel mě to někdo vysbíral, takže tam není vůbec nic," postěžoval si jiný.

Pryč je ale doba, kdy vlastní pálenka vyšla na pár korun. "U nás je to 405 korun za litr čistého lihu, což vychází na 60procentní slivovičku nějakých 246 korun," upřesnil Aleš Letocha. "Poplatky za vodu i za plyn se prostě zvedly, za elektřinu, spotřební daň taky stoupla, takže jsme museli i zvýšit cenu," dodal provozovatel pálenice v Lukově Bohumil Žákovský.

Zatím těžko říct, jak dlouho sezóna pálenic potrvá. Jsou roky, kdy pálenka z destilačních přístrojů vytéká ještě začátkem února.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.