O Senát zabojují dva zkušení politici. Mohou si krást voliče, říká politolog

Bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný po deseti letech ohlásil návrat do vysoké politiky. A převlékl kabát. Do Senátu ve volebním obvodu číslo 17 kandiduje v koalici hnutí Motoristé sobě a ANO.

"Je potřeba najít společnou koalici proti vládě Petra Fialy, je potřeba zastavit zničující politiku současné vlády, je potřeba zastavit zvyšování cen energií, paliv, snížit inflaci, je potřeba učinit zdravotnictví dostupným. A jedna velmi důležitá věc je ztráta svobody projevu," prohlásil Šťastný.

Spojení Motoristů sobě a hnutí ANO v jednom z volebních okrsků by mohlo být podle některých odborníků zkouškou před sněmovními volbami v příštím roce. "Andrej Babiš potřebuje najít koaliční partnery pro svou případnou příští vládu, spolupráce v senátních volbách je takovým prvním krůčkem," poznamenal politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:568936]

​Výrazným protikandidátem Borise Šťastného v Praze 12 je Pavel Fischer (nestr.). Do voleb ho navrhuje TOP 09 v rámci koalice SPOLU. Podporu má i od hnutí STAN.

"Jsem senátorem, který je nezařazený, který není v žádném klubu, proto považuji za chybné, když mě někdo ztotožňuje s vládou. Byl jsem zvolen, když byl premiér Andrej Babiš, na druhou stranu vím, že právě dneska s vládní koalicí nacházíme řadu společných témat, proto si vážím podpory čtyř politických stran, které vládu tvoří," uvedl Fischer.

Podle některých odborníků by si ale tito dva kandidáti mohli být v některých tématech blízcí. "Na jedné straně se dá asi hovořit o tom, že Boris Šťastný a Pavel Fischer jsou odlišní kandidáti, zajímavé ale je, že jak pan Šťastný, tak pan Fischer se hlásí ke konzervativnímu pohledu na svět, takže v některých ohledech si můžou navzájem svoje voliče krást," uvedl politolog Jelínek.

[chooze:article;value:568758]

​Boris Šťastný má podporu například bývalého prezidenta Václava Klause, kterému kdysi dělal poradce. "S panem bývalým prezidentem Klausem jsem v kontaktu od počátku 90. let prakticky nepřetržitě, o těch věcech hovoříme a byl to i on, kdo zásadně ovlivnil můj život a moje politické směřování," nechal se slyšet Šťastný.

Také Fischer je zkušeným politikem. V kanceláři prezidenta Václava Havla byl šéfem politického odboru, pak byl i velvyslancem ve Francii a Monaku. "Když má člověk za sebou 30 let práce pro stát, když máte v kapse telefonní seznam nejen v České republice, ale státech NATO. Z tohohle pohledu mám radost, že jako bývalý velvyslanec můžu zúročit, co jsem se naučil," poznamenal Fischer.

Dalšími kandidáty do Senátu ve volebním obvodu číslo 17 jsou za Piráty a Liberálně ekologickou stranu Eva Tylová, za SPD a Trikoloru Milan Urban, za Sociální demokracii Petr Hůla a za Švýcarskou demokracii Pynelopi Cimprichová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.