Indonésie má nové hlavní město. Místo Jakarty je Nusantara

Indonéská metropole Nusantara začala vyrůstat uprostřed džungle před pouhými dvěma lety a v sobotu už v ní slavili první den nezávislosti. Na pompézní ceremonii, která se konala jen kousek od stavebních strojů a pracujících dělníků, dorazila většina hostů v tradičním oděvu. Pozvaných nakonec bylo kvůli kapacitě místo původních 8 000 jen něco málo přes 1 000.

"Hlavní město Nusantara je plátno, které vytváří budoucnost. Ne všechny země mají příležitost a schopnost vybudovat své hlavní město od základů," řekl tamní prezident Joko Widodo.

[chooze:article;value:569475]

​Stavební práce byly několikrát odloženy, zcela hotové by město mělo být až v roce 2045. Nusantara má být nakonec dvakrát větší než americký New York, Indonésie za ni zaplatí v přepočtu přes sedm set miliard korun.

"Určitě výstavbu dokončíme, ačkoli plán je dlouhý desítky let. Stejně jako u jiných hlavních měst. Neměli bychom to uspěchat, ale jsem optimista. Zhruba za pět let bude velmi dobře fungovat," poznamenal budoucí prezident Prabowo Subianto.

Architekti o Nusantaře mluví jako o houbě, a to kvůli tomu, že efektivně vstřebává srážky. To byl také důvod jejího vzniku, bývalé hlavní město Jakarta se totiž potápí a do roku 2050 by mělo být pod vodou z celé třetiny. V nové indonéské metropoli už má svoji kancelář prezident Joko Widodo. Ten věří, že se fungujícího města brzy dočká. "Odolnost celého národa byla prokázána v kontextu celosvětové pandemie, při tom, jak jsme museli čelit klimatickým změnám, i navzdory rychle se měnící světové politice," sdělil Widodo.

Indonésie ale není jedinou zemí, která nové hlavní město vybudovala od základu. Třeba brazilská Brasília byla slavnostně otevřena teprve v roce 1960. Moderní město nechal během tří let postavit tehdejší prezident s českými kořeny Juscelino Kubitschek. Jeho cílem bylo oživit národní hrdost a přesunout metropoli do středu země.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.