V Kurské oblasti se schyluje k velkému krveprolití. Generál dává Ukrajincům týdny

Ukrajinci vyvěšují své vlajky v dobytých obcích a městech z Kurské oblasti, je však otázkou, jak dlouhé trvání bude tato relativní idylka mít. "Intenzivní boje mohou začít velmi rychle, budou je doprovázet raketové útoky se silným bombardováním. Pro Moskvu je toto otázkou prestiže," říká pro TN.cz bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

Sledujete dění v Kurské oblasti?

Rusům se stále ještě nepodařilo zastavit ukrajinský postup. Invazní vojska denně postupují o jeden až dva kilometry. Fronta se dokonce začíná stabilizovat.

[chooze:article;value:569153]

Jak dlouho může Ukrajina získané území udržet?

Podle mého názoru to mohou být spíše týdny. A je otázkou, jak té akce budou do budoucna moci využít. Zdá se mi ale velmi nepravděpodobné, že by Ukrajinci mohli udržet to území až do nějakého vyjednávání o příměří, aby třeba posloužilo k výměně za nějakou jinou oblast naopak okupovanou Rusy.

Další možností je, že by Kyjev získal Kurskou jadernou elektrárnu, kterou by později chtěl vyměnit za Záporožskou jadernou elektrárnu, kde je situace opačná a okupují ji naopak Rusové…

Jestli by to tak opravdu bylo, tak to považuji za přehnanou ambici. Kdyby toto Ukrajinci chtěli provést, tak by museli soustředit poměrně velké množství sil, elektrárna je od jejich hranic daleko. Také by museli zajistit, aby jejich vojska, která by tam začali přesouvat, byla dostatečně logisticky podporována.

Aby se tam ukrajinští vojáci mohli udržet, potřebovali by rovněž mít dostatečně vybudovanou obranu. To by se samozřejmě také neobešlo bez velkých obětí. Očekávám ale, že jich bude mnoho, i pokud se Ukrajinci k jaderné elektrárně nedostanou. Moskva soustředí tak velkou bojovou sílu, že Kurskou oblast osvobodí. Zatím se však iniciativy drží Ukrajinci.

Rusko už do ohroženého regionu posílá vojáky z ukrajinské fronty.

Zrovna toto je pro Kyjev samozřejmě výhodné a může odlákat z Rusy i z míst, kde Ukrajince hodně ohrožují. Rusko rozhodně nepoužije pro osvobození Kurské oblasti nějaká druhořadá vojska. A intenzivní boje mohou začít velmi rychle, budou je doprovázet raketové útoky se silným bombardováním. Pro Moskvu je toto otázkou prestiže.

[chooze:article;value:569385]

Během přesunů se ale Putinovi vojáci mohou stát poměrně snadným terčem…

Ano. Toto je aktivita, která je snadno odhalitelná a údery mívají poměrně velkou úspěšnost.

Jednou z teorií, proč mohla Ukrajina začít s akcí v Kurské oblasti, je snaha velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského dosáhnout nějakého úspěchu, protože se pod ním údajně houpe židle…

Toto se mi nezdá jako moc pravděpodobné, o tak velkém bojovém nasazení nemohl rozhodnout jen on a jeho štáb. Přeci jen nejde o nějakou banální aktivitu.

Domníváte se, že má Kyjev akci v Kurské oblasti dobře promyšlenou do všech možných důsledků?

I když to teď vypadá dobře, podobné akce jsou velmi rizikové a znamenají většinou mnoho obětí na životech.

Poplach v Rusku. Putin svolal radu bezpečnosti, Ukrajinci u Kursku postoupili (7/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.