Slepci v metru mohlo život zachránit tlačítko. Lidé o něm ale většinou nevědí

Policie zveřejnila záběry z případu, který se stal minulý čtvrtek ve stanici Křižíkova. Slepec tam spadl do kolejiště a ačkoliv se mu lidé snažili pomoci a máváním zastavit vlak, tragédii nezabránili. 

"Lidé na peróně se mu snažili okamžitě pomoc tím, že zavolali na linku tísňového volání. Muž na místě právě po střetu se soupravou utrpěl závažná poranění, kterým na místě podlehl," řekla mluvčí pražské policie. 

Přitom existuje mnohem rychlejší způsob, jak zastavit přijíždějící soupravu. Nouzové tlačítko, které je v každé stanici metra.

[chooze:article;value:568590]

​"Na každé stanici, u každé koleje po délce nástupiště jsou umístěna dvě tlačítka. Záleží na stavbě té stanice, jestli jsou na sloupech, nebo na ostění. Rozbije se sklíčko, to se dá promáčknout palcem, a následně se zmačkne tlačítko," připomněl Josef Jeníček z Dopravního podniku města Prahy.

"Funguje to tak, že proti tomu vlaku, když to řeknu zjednodušeně, je vyslán nulový rychlostní kód a ten vlak zastaví," doplnil vedoucí odboru Technologie provozu metra Eduard Votava.

Podobný případ se stal i tento týden ve středu. Šlo o opilce, kterému svědci nakonec pomohli dostat se z kolejiště. Ani v tomto případě nebylo aktivováno nouzové tlačítko.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.