Obora Obelisk je už rok nepřístupná. Majitel vysvětlil důvody

Jehlan na čtvercovém podstavci se osamoceně tyčí ve výšce 23 metrů. V oboře zvané stejně jako on – Obelisk. Tomuto místu se říká také Facka, podle legendy měl totiž právě tam dostat knížepán facku od kněžny za to, že údajně prohrál v kartách celou vesnici.

Oficiální historické prameny, stejně jako nápis na obelisku, odkazují na mírovou smlouvu mezi Rakouskem a Francií uzavřenou císařem Napoleonem Bonapartem a arcivévodou Karlem Habsburským. O míru se ale rozhodně nedá mluvit mezi majitelem obory a některými turisty, kteří chtějí vidět obelisk zblízka.

"Je to škoda. Bylo by fajn, kdybychom se tam mohli podívat. Je to určitě kus historie, kterou bychom mohli znát," zaznívá od nich. "Tohle je památka UNESCO! Jak si to může dovolit?" zlobí se další.

[chooze:article;value:568338]

Obora je uzavřená bránou. K obelisku se tak nikdo bez předchozí domluvy nedostane. "Bohužel jsme to museli udělat, protože lidé nerespektovali pravidla obory. Zničili množství kriticky ohrožených rostlin, dělali si tam piknik, táborák. To jsme byli úplně zděšeni," tvrdí majitel obory František Fabičovic.

Objevila se tam prý také také černá skládka plná pneumatik i vraků vozidel. "Našli jsme i kulovnici. Tu jsme předali policii. Našli jsme i spoustu zastřelených zvířat," vyjmenovává Fabičovic. Škody, které tam vandalové způsobili, prý šplhaly do milionů korun.

Podle správce obory Petra Dvořáka ale existuje způsob, jak se do útrob obory podívat. "My to tady hermeticky neuzavíráme. A když někdo požádá, tak nás může navštívit," upozornil. Lidé se musí objednat předem na prohlídku s průvodcem. Do budoucna tam připravují i pravidelnou takzvanou lesní pedagogiku, tedy vzdělávací programy pro děti i dospělé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.