Na Česko se žene studená fronta. Přichází silné bouřky a výrazné ochlazení

V pátek se mají denní teploty ještě vyšplhat vysoko. Pro Moravu hlásí meteorologové až 35 stupňů a jinde 29 až 33 °C. Až do odvolání je tak pro některá místa v Česku vyhlášena výstraha před vysokými, místy i velmi vysokými teplotami. Ta platí například pro části Jihomoravského a Zlínského kraje.

V některých částech Jihomoravského kraje dokonce platí výstraha před velmi vysokými teplotami, a to až do pátečních 20:00. Odpolední teploty tam mohou překročit 34 °C.  Pro Jihomoravský a Zlínský kraj je také až do odvolání v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Do pátečních 20:00 pak platí výstraha před vysokými teplotami pro Prahu, části Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. A od stejné chvíle až do odvolání platí i pro části Vysočiny. Od pátku až do odvolání pak platí pro části Jihomoravského kraje.

V sobotu se mají denní maxima vyšplhat na 24 až 29 °C, na východě ke 28 až 31 °C a na jihovýchodě dokonce až ke 33 °C. V neděli se mají teploty vyhoupnout jen ke 23 až 28 °C, s výjimkou východní poloviny území, kde by mělo být zase o něco tepleji, a to 28 až 33 °C.

[chooze:article;value:567943]

Hrozí silné bouřky

Na rozdíl od pracovního týdne zatím pro víkend není výstraha před bouřkami, meteorologové ale očekávají, že se objeví. Na pátek proto hlásí ojediněle přeháňky nebo bouřky, na sobotu občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky, které mohou být i silné, a na neděli od západu četnější přeháňky nebo déšť a ojediněle i vydatnější srážky. Místy se opět mohou objevit silné bouřky.

Ve znamení bouřek se ponese i příští týden. V pondělí s nimi meteorologové počítají jen ojediněle. "Později odpoledne a večer zejména v Čechách od západu postupně ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti," dodávají.

V úterý pak bude zpočátku na východě oblačno a místy déšť nebo přeháňky. Vyhlídka od středy do pátku pak podle meteorologů říká, že se bouřky mohou ojediněle objevovat i v těchto dnech a přechodně také přeháňky.

[chooze:article;value:569568]

​Nový týden ve znamení studené fronty

O víkendu začne přes naše území směrem k východu postupovat zvlněná studená fronta, která srazí teploty dolů. Nejchladnějším dnem celého příštího týdne má být pondělí (19. 8.), kdy se denní maxima dostanou na 18 až 23 °C a na jihovýchodě a východě na 22 až 26 °C.

V dalších dnech půjdou teploty znovu pozvolna nahoru. "Začátkem příštího týdne počasí ve střední Evropě začne ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která uprostřed týdne přechodně zeslábne," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Po pondělním teplotním propadu by se v úterý měly teploty dostat na 23 až 27 °C a od středy do pátku na 24 až 29 °C. Meteorologové dodávají, že v závěru týdne by se pak místy měly denní maxima pohybovat znovu kolem 30 °C.

Jak se bude počasí nadále vyvíjet, řekla meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.