Kdo u vás kandiduje? V krajských volbách se střetnou přední politici i celebrity

V krajských volbách letos kandiduje 8 280 kandidátů. Celkem se uchází o 675 míst. To, kdo kandiduje u vás v kraji, zjistíte ZDE.

Kandidují poslanci

Letos se mezi kandidáty do zastupitelstev objevila spousta známých osobností. Jednou z nich je i místopředseda Sněmovny a stínový premiér Karel Havlíček (ANO). Ten je na posledním místě kandidátky ve Středočeském kraji.

[chooze:article;value:569239]

Není ale jediný místopředseda dolní komory, který chce obyvatele tohoto kraje zastupovat. Kandidátku SPOLU, tedy koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, vede Jan Skopeček (ODS). Oba se navíc střetnou s poslankyní Věrou Kovářovou, která je na 35. místě kandidátky Starostů.

Do čela kandidátky hnutí ANO v Ústeckém kraji se dostal poslanec Richard Brabec. Ten nahradí obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče. Ten však pravděpodobně na hlasovacích lístcích zůstane, informace o jeho odvolání bude vyvěšena ve volebních místnostech.

Do krajských zastupitelstev se chce dostat velká část poslaneckého klubu SPD. A to včetně jeho předsedy Radima Fialy. Ten by se rád stal hejtmanem Olomouckého kraje, kde vede kandidátku SPD, Trikolóry a PRO.

[chooze:article;value:568187]

V Ústeckém kraji se zase hejtmanem chce stát jednička kandidátky této koalice Jaroslav Foldyna (SPD). Na této kandidátce je i například poslanec SPD Zdeněk Kettner. V Moravskoslezském kraji vede kandidátku koalice také poslanec, a to Jan Síla (SPD).

Jedinou sněmovní stranou, která žádného poslance do těchto voleb neposílá, jsou Piráti. Nekandiduje totiž ani jeden ze čtyř zákonodárců strany.

Slavné osobnosti

Do zastupitelstev se chtějí dostat i lidé, kteří dosud působili mimo politiku. Velký zájem je mezi sportovci. V Karlovarském kraji je na druhém místě kandidátky PRO Jindřicha Rajchla a Trikolory bývalý fotbalista a trenér Josef Němec.

Nejznámější osobností na kandidátkách je ale kapitán olympijských vítězů z Nagana, hokejový trenér Vladimir Růžička. Ten se chce v Ústeckém kraji dostat do zastupitelstva na kandidátce vedené Jaroslavem Foldynou.

[chooze:article;value:557487]

Růžička ale není jediným bývalým hokejistou, který kandiduje. Hejtmanem Pardubického kraje by se mohl stát lídr kandidátky ANO Dušan Salfický. Bývalý hokejový brankář je není zastupitelem Pardubic.

Na kandidátky se dostalo i několik umělců. Na kandidátce Moravanů a Moravského zemského hnutí v Jihomoravském kraji je například hudebník a režisér Tomáš Kočko.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.