Maminka kvůli chybě úřadu přišla o rodičák. Zažádejte si jinde, řekli jí

Žena žije s dcerkou v Česku. S otcem španělského původu po jejím narození nežila, nejdříve žil ve své rodné zemi, poté se odstěhoval za prací do Švýcarska. Když byl půl roku nezaměstnaný, matka pobírala český rodičovský příspěvek. Jakmile ale začal pracovat, úřad práce vyplácení zastavil a řekl jí, ať si požádá ve Švýcarsku, informoval Veřejný ochránce práv v tiskové zprávě.

"Stačilo, aby se úředníci podívali na web Evropské komise, kde je dostupný přehled všech dávek sociálního zabezpečení ve všech členských státech. Během pár minut by zjistili, že Švýcarsko dávku podobnou našemu rodičovskému příspěvku neposkytuje. Český úřad práce tak měl ženě rodičovský příspěvek dál vyplácet, protože matka a dítě mají bydliště v ČR," upozornil ombudsman Stanislav Křeček.

[chooze:article;value:551904]

Úředníci ale chybovali a vyplácení rodičáku pro sedmiměsíční holčičku zastavili. Následující dva roky se neúspěšně žena snažila dávku dostat ve Švýcarsku.

"Jednání úřadu práce vůči stěžovatelce bylo opakovaně v rozporu se zásadou výkonu veřejné správy jako služby veřejnosti, efektivnosti a aktivní pomoci migrujícím osobám," řekl Křeček.

Špatně si podle něj úředníci vyložili evropské nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Matka s dcerou se tak dostaly do složité sociální situace.

[chooze:article;value:541476]

Ženu úřad podle ombudsmana nepřiměřeně zatěžoval. Když ještě dávku pobírala, úřednice se jí opakovaně ptala, jestli má otec zaměstnání. Takovou změnu by přitom sama musela maminka sama hlásit. Dotazy tak byly zbytečné a obtěžující, míní Křeček.

Po upozornění ženě rodičovský příspěvek úřad přiznal a zpětně jí doplatil 200 tisíc korun, tedy částku, na kterou měla celou dobu nárok.

Potíže s Českou poštou: Kvůli jejím chybám hrozí lidem zbytečné postihy (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.