V Atlantiku zuří bouře Ernesto a nabírá na síle. Žene se k pobřeží

[chooze:gallery;value:37035]

V Atlantiku se v pondělí zformovala tropická bouře Ernesto, která nyní už řádí napříč Karibikem. Národní středisko pro hurikány se obává, že by se v nejbližších dnech mohla bouře severně od Portorika změnit hurikán, píší CBS News.

Americký prezident Joe Biden proto ve středu ráno našeho času schválil pro Portoriko vyhlášení nouzového stavu. Guvernér Portorika Pedro Pierluisi nechal uzavřít školy a obyvatele vyzval, aby nevycházeli ze svých domů a připravili se na rozsáhlé výpadky elektřiny.

Varování před možným hurikánem ale podle portálu CNN News úřady vydaly také pro Spojené státy, Britské Panenské ostrovy, Americké Panenské ostrovy a ostrovy Vieques a Culebra.

[chooze:article;value:569401]

Bouře s sebou přináší silný vítr a déšť. A právě ten dělá odborníkům největší vrásky. Pro několik karibských ostrovů proto vydali výstrahu před bleskovými povodněmi.

Experti očekávají, že se Ernesto během středy postupně začne stáčet zpět do otevřeného oceánu. Tam by měla bouře opět zesílit a v pátek by měla mířit směrem k Bermudám. Největší riziko podle nich představuje víkend, kdy by bouře mohla dosáhnout síly hurikánu.

Před měsícem udeřil ve Spojených státech hurikán Beryl. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.