Na chorvatském ostrově mají problém se záchody. Turisté nemají na výběr, místní zuří

[chooze:gallery;value:37023]

​Malebný ostrůvek Ošljak nedaleko Zadaru byl až donedávna téměř zapomenuté místo. Před časem si ale ostrov o rozloze 0,332 km² zamilovali turisté, což s sebou nese jisté komplikace, popsal chorvatský web Danas.

Ošljak totiž nenabízí pro turisty žádné zázemí, a to dokonce ani toalety. "Nejsou tu žádná auta, žádná doprava, žádné obchody, žádní lékaři, žádná lékárna, nic. Za normálních okolností je potřeba se o vše postarat s lodí a vydat se na sousední ostrov nebo do Zadaru," popsala rodačka Lorelain Valčić Ilijašová.

V minulosti ostrov navštěvovali pouze plavci ze Zadaru a turisté ubytovaní v několika apartmánech na ostrově, kteří oceňovali samotu, stejně jako tamní obyvatelé. V létě jich tu žije asi stovka, v zimě už jen 10 až 20 stálých obyvatel. Někteří z nich jsou prý obtěžováni turisty, protože ruší jejich obvyklý způsob života a jsou hrubí. 

[chooze:article;value:569122]

​Největší problém na ostrově je ale skutečnost, že zde nemají veřejné záchody. "Lidé nemají kam jít. Ani jim to nikdo neřekl. Nedávám to za vinu turistům, ale lidem, kteří je přivezou," řekla Ljiljana Valčićová.

Obyvatelé ostrova nyní doufají, že nový zákon jim pomůže regulovat návštěvnost a že úřad určí, kde mohou kotvit turistické lodě. "Obsadili naše pobřeží. Každý den je zde průměrně 10 až 15 lodí, a to po celý den. Prostě se vylodí. Majitelé těchto lodí jsou velmi nezodpovědní. Nejdou s nimi na procházku, prostě je nechají jít jako hordu," popsal radní Mihovil Valčić.

Právě on je jedním z organizátorů petice. "To není turismus, to je terorismus. 116 lidí podepsalo petici, která požaduje úplné zastavení organizovaných příjezdů na jednodenní výlety turistů do Ošljaku," uvedl.

České dítě v problémech

U ostrova Ošljak nedávno chorvatští záchranáři zachraňovali dítě z České republiky. Chlapec byl na paddleboardu a kvůli silnému větru se nemohl dostat zpátky na pobřeží. Více se o jeho záchraně dočtete v tomto článku na TN.cz.

Chorvatsko řada Čechů mění za Polsko. Podívejte se, co nabízí náš soused (8/24): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.