Spisovatelka: I když je dítě pohodář, je mateřství složité. Kniha má být podporou

Kateřina Chalupníková napsala knihu Maminkoff v době, kdy byla během covidu zavřená doma s dětmi. "Měla jsem v šuplíku spoustu různých situací a nápadů, které už tam byly předpřipravené. Ještě je taky dobré zmínit, že jsem psala na svém facebookovém profilu příspěvky, které měly tu menší, tu větší ohlas a týkaly se mateřství. Byly to takové mateřské glosy," pochlubila se.

Právě na mateřství a mezilidské vztahy se kniha zaměřuje. "Není jenom o mateřství, ale určitě to téma je tam hodně akcentováno. Jde o příběhy čtyř žen, přičemž každá z nich je velmi odlišná. A to, čím je ta kniha zajímavá, je, že my nahlížíme do nitra těch hlavních hrdinek," vysvětlila.

[chooze:article;value:566127]

Při psaní knihy vycházela ze skutečného života. "Jsou tam situace, které se mi staly nebo se staly mým kamarádkám. Nebo jsou tam konkrétní vlastnosti lidí, které třeba mně přišly něčím atraktivní, zajímavé. Ale vždycky jsem dbala na soukromí těch jednotlivých lidí, kteří mi třeba byli inspirací," uvedla.

Kniha je mimo jiné také o tom, jak mateřství ženy formuje. I samotnou autorku prý zformovalo. "Já jsem potřebovala profackovat, protože předtím jsem nebyla dostatečně empatická vůči ženám a matkám. A já jsem měla dojem, že je to vlastně jednoduchá záležitost," řekla.

[chooze:article;value:568226]

"To jsem se snažila do knihy promítnout. To přehnané sebevědomí, že to vlastně bude úplně v pohodě. Protože mi přijde, že i když třeba to dítě je pohodář, tak vždycky se najde chvilka pro tu mámu, kdy je to opravdu těžké a náročné. A já bych byla ráda, kdyby ta knížka nefungovala jako odstrašující případ, ale spíš jako podpora," dodala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.