Pejskaři se bouří proti chemickým postřikům. Psům prý způsobují problémy

Chodníky, jejich okraje a patníky ve Zlíně jsou podle pejskařů po ošetření pesticidy kritickými místy pro jejich mazlíčky. Psi prý kvůli chemickým postřikům trpí zažívacími problémy. "Bylo to už i tak vážné, že jsme skončili na kapačkách na veterině, protože měla neustávající zvracení," postěžovala si psí chovatelka Hana Horáčková.

Veterináři potvrzují, že psů s těmito zdravotními problémy v letních měsících, kdy město postřiky používá, přibývá. Že za to můžou právě přípravky na hubení plevele, ale zatím potvrzeno není.

"Psům určitě herbicidy neprospívají, jsou škodlivé, po požití může dojít k intoxikaci, ale záleží na množství, koncentraci a dávce, kterou  pes užije," zhodnotil viceprezident Unie veterinárních praktiků Evropy Jan Bernardy.

[chooze:article;value:567929]

​"Veterinář mi potvrdil, že u fenky malého plemene, jako je právě ta moje, ona dostává jedy do sebe nejen tím, že by trávu olizovala a požírala, ale celým povrchem těla," dodala Horáčková.

Někteří majitelé psů se o své mazlíčky bojí a připravují petici. "Jde nám převážně o to, aby se město zamyslelo nad tím zkusit najít jinou metodu na odstranění plevele," řekla Ivana Kysová z iniciativy I pes je město Zlín.

"V minulosti jsme zkoušeli likvidovat plevel horkou pěnou, ale tato metoda se neosvědčila, protože spálí pouze vrch rostliny a nejde ke kořínkům, to znamená ten plevel začíná znova bujet," řekl mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

[chooze:article;value:567060]

​Třeba v Olomouci se snaží nejprve využít ekologičtější metody. "My v Olomouci s plevelem bojujeme různými způsoby. Zejména se snažíme jít ekologickým způsobem. Je to buď mechanické odstraňování, nebo odstraňování plevele pomocí páry. A až v okamžiku, kdy tyto metody nefungují, přistupujeme k postřiku," řekla mluvčí města Olomouc Jana Doležalová.

Zlín o aktuálně prováděných postřicích informuje na svých webových stránkách nebo stránkách technických služeb. Pejskaři ale argumentují tím, že rozpis je nepřesný.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.