Železniční most u Výtoně v Praze by se měl přesunout. Je v havarijním stavu

[chooze:gallery;value:37007]

​Kulturní památka, která je důležitou součástí pražského panoramatu – tak ještě nedávno argumentovalo UNESCO. Správa železnic a vedení hlavního města ale počítá s tím, že se most bude z centra metropole stěhovat, a to na jih, kde má propojit pro chodce a cyklisty Chuchli a Modřany.

"Je to vlastně místo, kde bychom stejně nějaký most nebo přemostění do budoucna chtěli postavit," vysvětluje náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Konstrukce by se měla přesunout zhruba šest kilometrů proti proudu Vltavy a během transportu by měla být i částečně ponořena. Vyjít by to mělo na téměř 350 milionů korun. Podle Správy železnic přesun a stavba nového mostu vyjde levněji než rekonstrukce toho stávajícího, kde by navíc musela přibýt třetí kolej.

Přesunutí a zachování mostu je prý podle Správy Železnic zárukou toho, že UNESCO povolí v centru postavit most nový, podobný tomu současnému. Správa železnic navíc teď pro UNESCO doplnila i chybějící dokumenty pro posouzení stavu historické konstrukce, které prý bývalé vedení Prahy neposkytlo.

[chooze:article;value:568690]

​"My jsme organizaci UNESCO následně doplnili veškerou dokumentaci tak, jak jsme se s nimi domluvili. Společným dopisem s panem náměstkem Hlaváčkem jsme požádali o návštěvu představitelů UNESCO tady v Praze. Teď čekáme na jejich reakci," říká ředitel odboru přípravy staveb Pavel Paidar.

"To, jaké bude to jejich rozhodnutí, to je státní správa, do toho my politici zasahovat nemůžeme. Pro nás je nicméně zásadní, aby v tom místě byly tři koleje, které se na stávající výtoňský most nevejdou," dodává Hřib.

"Přesouvání se nám líbí. Myslíme si, že by ten most si zasloužil zachovat. V tuto chvíli vůbec nejsou zajištěny pozemky, ani nevíme, jestli to městské části chtějí, takže já jsem trošku znepokojen z toho," hodnotí předseda kontrolního výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy Ondřej Prokop (ANO). Rozhodnutí UNESCO a památkářů bude předcházet speciální studie, která trvá zhruba jeden rok.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.