Vrtulník narazil do střechy hotelu. Stovky hostů museli evakuovat, pilot na místě zemřel

Vrtulník narazil do hotelu DoubleTree by Hilton ve městě Cairns na severu Queenslandu v pondělí kolem 01:50 místního času, informuje BBC. Úřady uvedly, že jeho pilot, který byl jediným člověkem na palubě, zemřel na místě a dva hoteloví hosté - muž ve věku 80 let a žena ve věku 70 let, byli ve stabilizovaném stavu převezeni do nemocnice.

Okolnosti havárie vyšetřuje queenslandská policie a úřad pro dohled nad leteckou bezpečností, přičemž společnost, která vrtulník pronajímá, uvedla, že šlo o "nepovolený" let. Na formální identifikaci pilota helikoptéry nyní pracují forenzní vyšetřovatelé, uvedla policie.

[chooze:article;value:568801]

Australský server News.com. au uvedl, že vrtulník společnosti Nautilus Aviation byl údajně ukraden z letiště v Cairns, přičemž výkonný ředitel letecké společnosti Aaron Finn sdělil deníku The Australian, že vrtulník z letiště odletěl brzy ráno. Zároveň potvrdil, že všichni zaměstnanci společnosti jsou v pořádku a po incidentu dostali volno.

https://x.com/newscomauHQ/status/1822795141234733474

"Společnost Nautilus Aviation úzce spolupracuje s queenslandskou policií, australským úřadem pro bezpečnost dopravy a dalšími orgány při vyšetřování neoprávněného použití jednoho z našich vrtulníků v časných ranních hodinách," uvedl v prohlášení. Po nehodě muselo být v hotelovém komplexu evakuováno na 400 hostů.

Očitá svědkyně Amanda Kayová, která byla ubytovaná v hotelu, popsala, že viděla vrtulník letící "velmi nízko", bez světel v deštivém počasí. "Otočil se a narazil do budovy," řekla a dodala, že vrtulník po nárazu explodoval. Jiná náhodná svědkyně uvedla, že před nehodou viděla, jak vrtulník dvakrát proletěl kolem hotelu.

Podle Queenslandské záchranné služby (QAS) se při nárazu oddělily dva listy rotoru vrtulníku a přistály na promenádě a v hotelovém bazénu. "Objevily se zprávy, že nehodu svědci považovali za výbuch bomby a že poté, co viděli kouř a oheň hosté hotelu znejistěli," řekla médiím mluvčí Caitlin Denningsová.

Policie doporučila veřejnosti, aby se oblasti vyhnula. Místo havárie je uzavřeno. Město Cairns se nachází v severní části státu Queensland a je oblíbenou turistickou destinací díky své blízkosti k Velkému bariérovému útesu.

V Nepálu se zřítilo letadlo. 18 mrtvých, přežil jen kapitán (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.