Poslanci se asi ve Sněmovně nudí. Jedenáct z nich chce být senátory

Nejvíce poslanců, kteří letos kandidují do Senátu, jsou členy STAN, a to čtyři. Podobně je na tom ANO, které vyslalo tři členy a jednoho nezávislého ze své kandidátky. Následuje jeden člen lidovců a jeden nezávislý poslanec z lidovecké kandidátky a pak ještě jeden poslanec z řad SPD.

Čtyři kandidáti vůbec neuvedli, že jsou mimo jiné i poslanci. Podle politologa Lukáše Valeše to není vůči voličům úplně fér. "Pro většinu těch kandidátů je to spíš handicap, jednak protože lidé si samozřejmě řeknou, proč bych ho volil, když už má jednu svou veřejnou funkci, a jednak aby byl zvolený senátorem, je paradoxně lepší, když lidé nevědí, že někdo je poslancem," řekl.

Podle Valeše má totiž mnoho voličů ne příliš kladný postoj k poslancům. "Podle šetření sociologů má funkce poslance horší prestiž než uklízečka, takže místo toho, aby to byla elita, tak jsou to pozice na nejnižších příčkách popularity ze všech profesí v České republice," doplnil.

Poslanci kandidující do Senátu

poslanec stranická příslušnost uvedené povolání na kandidátce
Miloslav Janulík ANO gynekolog a porodník, poslanec
Marie Jílková KDU-ČSL politička, předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti PS PČR
Jiří Kobza SPD poslanec, diplomat
Petr Liška STAN starosta obce Malé Žernoseky, poslanec PSP ČR, stavební inženýr
Ondřej Lochman STAN poslanec PSP ČR, místostarosta
Jana Mračková Vildumetzová ANO poslankyně Parlamentu ČR
Hana Naiclerová STAN ekonomka a protikorupční bojovnice
Michael Rataj STAN starosta obce
Drahoslav Ryba nez. za ANO generál HZS ČR, poslanec
David Šimek nez. za KDU-ČSL starosta města Svitavy
Helena Válková ANO právnička, vysokoškolská profesorka
zdroj: volby.cz

Naopak politolog a sociolog Jan Herzmann to tak nevidí. "Volič to ví a podle toho se může rozhodovat. V rámci té kampaně to tak jako tak vyjde najevo. To si mohu jenom domýšlet, proč to jako povolání neuvedli, ale veřejné to bude v každém případě," uvedl.

Příští rok jsou volby do Poslanecké sněmovny a vždy je to pro poslance velký risk, zda do lavic opět usednou či nikoliv. "Je tam velká nejistota, samozřejmě. Za prvé ti poslanci a poslankyně nevědí, jestli jejich strany nominují, a za druhé nevědí, jestli ten mandát získají. Takže proč se nepokusit získat senátorský mandát, když se to může povést, a když se to nepovede, tak ty parlamentní volby jsou pořád ještě druhá šance," objasnil Herzmann. Senátorský mandát je navíc šestiletý, tedy o dva roky delší než poslanecký.

[chooze:article;value:568758]

​V České republice není možné, aby byl jeden člověk poslancem a zároveň senátorem. Pokud je poslanec zvolený senátorem, mandát poslance mu automaticky zaniká a nastupuje za něj náhradník.

[chooze:poll;value:831ccc259216c45c7dae0c601b58c6ec6c0e5cdf;layout:tn_nova]

​Podívejte se na červnový volební model agentury Median:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.