Kojenecké ústavy končí. Pěstounů je ale zoufale málo, říká šéfka sdružení

V Dětském centru v Liberci čekají 5letý Gejzík, 6letá Samanta a roční Tobiáš na umístění do pěstounské péče. A třeba právě Samantu nikdo do rodiny nechce, a to ani natrvalo, ani na přechodnou dobu. Bystrá dívenka má totiž vážně nemocné srdce. A toho se pěstouni bojí.

"Zda zvládnou tu péči o dítě, obávají se zhoršení zdravotního stavu. Jsme připraveni i na alternativu, že se to nepovede a děti budou umístěny do školského dětského domova nebo do ústavu sociálních služeb," sdělila ředitelka libereckého centra Jindřiška Korečková.

Obdobná je situace i v Praze, kde se aktuálně hledá domov pro 20 dětí. "Ta praxe v současné době není na to připravená," poznamenala Jana Klinecká, vedoucí oddělení rodiny pražského magistrátu.

[chooze:article;value:556991]

"Pěstounů je dlouhodobě nedostatek. Obecně to brzdí přílišná byrokracie, kdy ten žadatel čeká na rozhodnutí rok," souhlasí Martin Trdla, mluvčí Krajského úřadu v Liberci. To někteří žadatelé nevydrží a z programu odcházejí. Třeba v Libereckém kraji bylo vloni podáno 55 žádostí o náhradní rodinnou péči a dětí, které na ni čekaly, bylo 160, tedy třikrát víc.

Podle předsedkyně Profesního sdružení přechodných pěstounů by Česko potřebovalo dvojnásobek pěstounů. "Nemáme kam děti předávat. Spousta pěstounů má buď přerušeno, nebo uvažuje o ukončení z důvodu velice náročné práce. My říkáme, že péče o dítě je to nejlehčí v naší profesi. Největší problém je boj s úřady. Nejedná se vůbec o peníze," upozornila předsedkyně sdružení Radka Švecová.

V Pardubickém kraji pak poukazují na další nerovnost. "Financování dětských center je takovým paradoxem v rámci České republiky, protože zdravotnická péče není bohužel hrazená z veřejného zdravotního pojištění a je hrazena plně z rozpočtu krajů," připomněl Pavel Šotola, člen rady sociální péče Pardubického kraje.

[chooze:article;value:554790]

​Asi jediným místem, kde mají pěstounů dost, je Moravskoslezský kraj. "Jsme na špici. Moravskoslezský kraj má opravdu nejvíce pěstounů v rámci celé ČR. A je to třeba i součet i tří krajů dohromady," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Ale i tam je těžké umístit třeba vícečetnou sourozeneckou skupinu. "Vzít si 3 nebo 4 děti není tak jednoduché, jako vzít si jedno dítě," dodal Navrátil. 

O jednu takovou skupinu se stará paní Bendlová z Liberecka. "Úřady často hledají důvody, pro které neschválit další dítě. Jsou to bytové podmínky, kdy úřady si určují, aby každé dítě mělo svůj samostatný pokoj, což si myslím není ani v běžné domácnosti," popsala Zuzana Bendlová Jiránková z Hrádku nad Nisou.

Podle Zdislavy Odsrčilové z ministerstva práce a sociálních věcí novela ruší pouze dětské domovy pro děti do tří let. "Nyní je v nich 300 dětí, řada z nich jsou teenageři, takže samozřejmě do kojeneckých ústavů nepatří. Do tří let je tam pouze asi 107 dětí, všechny spolu se zřizovateli monitorujeme, monitorujeme také jejich potřeby i to, kam do budoucna půjdou," uvedla Odsrčilová. Podle jejich slov je teď pěstounů v Česku 160 a dalších 26 jsou pěstouni na přechodnou dobu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.