Izrael se připravuje na nejhorší: Do války už zbývají jen dny

Jen několik dnů zbývá od vojenského úderu Íránu na Izrael, informuje web Axios, který se odvolává na dva zdroje z prostředí izraelských tajných služeb. Podle The Times of Israel dokonce Teherán může zaútočit do čtvrtka.

Má jít o odvetu za atentát na šéfa palestinského hnutí Hamás Ismáíla Haníju, jenž zemřel 31. července v Teheránu. Ačkoliv se Jeruzalém k akci nepřihlásil, íránští představitelé o vině Izraele nepochybují.

​O blížícím se íránském útoku může svědčit také ukončení vojenského cvičení revolučních gard, které měly přejít do stavu pohotovosti kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci. Informuje o tom web deirezzor24.net.

[chooze:article;value:568911]

V Íránu údajně panuje spor, jak tvrdý by úder měl být. Právě gardy se zasazují o to, aby byl co možná nejtvrdší. Naopak prezident Masúd Pezeškján se snaží napětí mírnit.

Írán se k útoku na Izrael odhodlal již letos v noci ze 13. na 14. dubna a použil v odvetě za zabití několika vojenských hodnostářů v Sýrii. Použil tehdy 300 raket a dronů. Izraeli a koalici jeho spojenců se tehdy většinu z nich – přes 90 procent – podařilo sestřelit.

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v blízkovýchodním regionu tam již dříve Spojené státy vyslaly letadlovou loď USS Theodore Roosevelt, kterou by do konce srpna měla nahradit USS Abraham Lincoln, k níž se také mimo jiné přidá po zuby vyzbrojená ponorka s jaderným pohonem.

Přesto se Spojené státy konfliktu snaží předejít. V posledních dnech je v této věci aktivní americký ministr zahraničí Antony Blinken. "Doufám, že si Írán svůj plánovaný úder rozmyslí," uvedl nedávno také americký prezident Joe Biden.

Analytik: Írán se potřebuje Izraeli pomstít spíše precizně než rychle (6/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.