Hašek, šéf Přísahy i bývalý ministr. Pět největších soubojů senátních voleb

Obvod 14 – České Budějovice

V Jihočeském kraji se uvolní místo po senátoru Ladislavu Faktorovi (nez.). O tuto pozici pro jevil zájem dlouholetý bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten stranu přivedl téměř až do vlády, když komunisté podporovali koalici ANO a sociálních demokratů.

Není ale sám. Mezi pěticí dalších kandidátů jsou bývalý vojenský pilot a emeritní ředitel českobudějovického letiště Ladislav Oldřich (za ANO), obchodní zástupce Václav Kupilík (nez.), předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora (ODS), archeolog a bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma (HOPB) nebo bezpečnostní pracovník jaderné elektrárny Temelín Jan Tkaczik (SPD).

[chooze:poll;value:7255fb3c5109084079bdc888ae7fceba33fba53c;layout:tn_nova]

Obvod 32 – Teplice

Proti nynějšímu senátorovi Hynku Hanzovi (ODS) nasadilo hnutí ANO ústeckého hejtmana Jana Schillera. Schiller se střetne se svým náměstkem Jiřím Řehákem (JsmePRO). O návrat do politiky se pokouší také bývalý ministr dopravy v Rusnokově vládě Zdeněk Žák (za SpV).

Průlom do Senátu zkouší také předseda DSSS Tomáš Vandas a bystřanský starosta Ivan Vinický (ČSSD).

Podle politologa Lukáše Valeše může být pro hejtmana Schillera velkým problémem chomutovská kauza, do níž je zapletený i primátor z řad ANO. "V severních Čechách má ANO obrovskou podporu, takže za normálních okolností by tam měli ti jejich kandidáti projít jako nůž máslem. Nakolik se projeví dopady chomutovské aféry, ale teď nedokáži úplně odhadnout. Za normálních okolností by měl pan hejtman vysokou šanci se tím senátorem skutečně stát," zhodnotil Valeš.

[chooze:poll;value:66efa5a149dbafe32952901df240a4d3ead8f6fe;layout:tn_nova]

[chooze:article;value:568468]

Obvod 38 – Mladá Boleslav

Ve volbách do Sněmovny v roce 2021 se střetnout nemohli, tak si to vynahradili v senátních volbách. Zvolení poslanci Jiří Kobza (SPD) a Ondřej Lochman (STAN) stojí proti nynějšímu senátorovi Raduanu Nwelatimu (ODS).

O Nwelatiho pozici stojí také lékař Igor Karen (ANO), lektorka a obecní a krajská zastupitelka Jana Krumpholcová (Zelení), skladních Lukáš Nozar (SOCDEM) a právník Václav Ort (za JaSaN).

[chooze:poll;value:13025334d45ce32985e1f066405cead135e763c8;layout:tn_nova]

Obvod 41 – Benešov

Své štěstí zkouší v politice známý bývalý hokejový brankář Dominik Hašek (za TOP 09). Postaví se nynějšímu senátorovi Zdeňku Hrabovi (za KONS+ODS+Mon+Sv). O jeho místo usiluje také podnikatel a zakladatel zábavního parku Krtkův svět Josef Roušal (za ČSSD). Senát také láká poslankyni a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO).

O hlasy voličů bojuje také trenér paraboxerské asociace vozíčkářů Roman Hořejší (SPD) a primářka rehabilitačního oddělení Andrea Švojgrová (za Piráty).

"Zdeněk Hraba je velmi viditelnou postavou. To je samozřejmě i paní Válková, tam bych si skoro tipl, že tito dva postoupí do druhého kola. Hašek je známá sportovní postava, už méně se mu dařilo v podnikání, je to otázka, jestli to bude stačit," okomentoval Valeš.

[chooze:poll;value:e663464e35f14f91baff05130ed646278739d961;layout:tn_nova]

[chooze:article;value:568187]

Obvod 56 – Břeclav

S vysokým počtem soupeřů se musí vypořádat senátor Rostislav Koštial (ODS). Kandidátku podalo hned osm lidí, a to včetně bývalého policisty a šéfa hnutí Přísaha, která zaznamenala spolu s Motoristy v eurovolbách velký úspěch, Róberta Šlachty.

Koštialovi se postaví také dva starostové, Rudolf Kadlec (za Nestranici2024) z Brumovic a Josef Osička (STAN) z Moravského Žižkova, a poslanec Miloslav Janulík (ANO).

Dalšími z kandidátů jsou právník Zbyněk Hromek (NOS), právník a vysokoškolský pedagog Zdeněk Koudelka (Trikolora), ředitel domova seniorů David Malinkovič (SOCDEM) a bezpečnostní expert Stanislav Šprtel (KSČM).

[chooze:poll;value:6e4879b3ffacdbf6850e10ba44d03c7275b1b0d0;layout:tn_nova]

​Politolog Lukáš Valeš pro TN Live okomentoval nadcházející krajské volby. Témata jsou pestrá, říká:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.