Srovnání cen potravin: Nejlevněji je v Polsku. V Německu si připlatíte

V Česku si štáb TV Nova pro srovnávací nákup vybral hypermarket, který patří mezi nejoblíbenější. První srovnávanou potravinou byl chleba. Za půlkilový bochník v Česku zaplatíte 21,7 korun. Stejný chleba stojí v Polsku 15 korun a v Německu vyšel v přepočtu na 45 korun.

"Třeba špagety stály před deseti lety 10 až 15 korun, dneska jsem za ty špagety dal 70 korun," uvedl jeden ze zákazníků. "Ano, ceny u nás jsou vysoké ve všech obchodních řetězcích," řekla další.

[chooze:article;value:565123]

Další na řadu přišly brambory. Kilo v hypermarketu v Ostravě stálo 14,90 korun, byly ale v akci. Srovnatelné množství brambor stálo v Polsku devět korun a v Německu 63 korun. Dále 100 gramů vepřové šunky vyšlo v Česku na 22,90 korun. V Polsku byla šunka za 12 korun a v Německu stála 50 korun.

​​Přestože ceny v Polsku už nejsou pro Čechy tolik výhodné jako před rokem, kdy tam ještě platila nulová daň z přidané hodnoty u potravin, stále tam jezdí nakupovat. "Mají tady jiné výrobky než u nás v Česku. Je mi úplně jedno, jestli je to levnější, nebo dražší," prohlásila zákaznice z Česka. "My sem jezdíme kvůli kvalitě výrobků," sdělila další.

V Polsku jsou potraviny ve srovnání s Českem a Německem stále nejlevnější. "Když něco vyrábíte pro 40 milionů Poláků, tak se to vyrábí levnější než u nás pro deset milionů Čechů," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

​Za nákup deseti základních potravin v Česku zaplatíte 355 korun. V Německu stojí stejný nákup skoro jednou tolik a v Polsku vyjde na 311 korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.