Rusové vyhlásili poplach ve dvou dalších oblastech. Ukrajině se daří postupovat

Ukrajinský útok na Rusko trvá už pátý den. Prolomení obranných linií v Kurské oblasti představuje pro Rusko závažný problém. V napadené oblasti už vyhlásili poplach a začali do ní přesouvat vojenskou techniku a personál ve snaze překvapivý úder zastavit.

Kurská oblast už ale není jediná, kde mimořádný stav platí. Ruská správa ho vyhlásila také ve dvou sousedních oblastech, Bělgorodské a Brjanské, které leží na hranicích s Ukrajinou, píše Rádio Svobodná Evropa. Do obou těchto oblastí navíc v minulosti podnikli ruští legionáři bojující na ukrajinské straně krátkodobé nájezdy, současný útok je ale mnohem větší.

Ve třech oblastech, kde nyní platí poplach, zavedly úřady protiteroristická opatření. Ta spočívají v omezení práv civilistů, možnosti zabrání jejich vozidel a zavedení kontrolních stanovišť, uvedl portál Moscow Times.

[chooze:article;value:568356]

​Na sociálních sítích se objevují videa z Ruska, na kterých lze vidět vlaky převážející tanky a obrněná vozidla do Kurské oblasti. Ukrajincům se podařilo proniknout do příhraničního města Sudža, které se nachází zhruba deset kilometrů od hranic.

V Rusku vyvolal nečekaný úder paniku. Překročení hranic poškodilo Rusko především reputačně, existují však domněnky, že Ukrajinci míří směrem ke Kursku, kde se nachází důležitá jaderná elektrárna. "Rusko musí pocítit následky své invaze," prohlásil podle portálu BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajincům se také podařilo zasáhnout jeden z vojenských konvojů v Kurské oblasti na dálnici nedaleko samotného města Kursk. Podle Institutu pro studium války šlo o 14 nákladních vozů naložených zbraněmi a personálem, který měl posílit bránící se posádku.

Generál Šedivý: Vpád Ukrajinců do Ruska je riskantní. Hrozí, že bude hodně obětí (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.