Ras Al Khaimah – nejrozmanitější emirát pro každého

Adrenalin

Dominantou Ras Al Khaimah je jednoznačně majestátní pohoří Al Hajar tvořené vyprahlými skalisky zbarvenými do červena, kde zažijete adrenalin jako nikde na světě.

​​Skutečně asi největším lákadlem Ras Al Khaimah je hora Jebel Jais, kde se nachází velký Adventure Park. Součástí je Jais Flight, nejrychlejší a nejdelší lanový skluz (zipline) na světě, kdy letíte zavěšeni v poloze supermana rychlostí 160 km/h nad kaňonem ve výšce 1680 metrů nad mořem. Nemusíte se ale bát. Před jízdou dolů vás připraví instruktážním videem, oblečou do speciálního postroje s helmou a odvezou na vrchol hory Jebel Jais, kde je startovní stanice. Nejvíc nervózní jsou turisté ve frontě, kteří čekají, až na ně přijde řada. Pak ale následuje pocit štěstí při samotném letu.
Tento adrenalinový zážitek však není jediný, který v horách můžete zažít. Zábavou pro děti i dospělé je Jais Sledder, nejdelší bobová dráha v SAE. Jízda trvá zhruba 8 minut, a i když se zdá rychlejší než jiné bobové dráhy, je zcela bezpečná.

Zipliny, brázdí celou horní část pohoří. Pokud se nebudete cítit na tu nejvyšší a nejrychlejší, můžete si vybrat Jais Sky Tour, kde na jedné z šesti kratších zipline vsedě přejíždíte z jedné části hor na druhou.

Pokud do Adventure Parku vyrazíte o víkendu, potkáte se s rodinami, které do chladných hor vyrážejí pravidelně i se stany, grilují a užívají si úchvatné výhledy.

Tip na oběd
Součástí Adventure Parku je i nejvýše položená restaurace ve Spojených arabských emirátech, 1484 by Puro, kde opravdu výborně vaří. Za pěkného počasí si určitě sedněte ven, kde od limonády nebo třeba vína můžete pozorovat odvážlivce letící nad vámi na ziplině Jais Flight.

Příroda

Velkou část pobřeží Ras Al Khaimah tvoří mangrovové porosty, které byly dříve považovány za bažinaté oblasti. Dnes jsou naopak velmi ceněné, jelikož emirátu poskytují rozmanitý živý ekosystém. Mangrovové háje se rozkládají v okolí pobřežní promenády a krásu těchto míst a života v nich je nejlepší objevovat na šlapadle nebo na kajaku. Projíždíte vodami, kde vás přímo obklopují tyto stromy, které vypadají, jako by byly zasazeny vzhůru kořeny. Uvidíte plameňáky postávající na jedné noze, hejna kormoránů, volavek, ledňáčků a dalších stěhovavých ptáků všeho druhu.

Romantika

Přiznejme si, že poušť pro nás Evropany představuje vždy tak trochu magické místo. Poušť emirátu Ras Al Khaimah svoji magii umocňuje načervenalým pískem a neustále se měnícími dunami. Navíc zde díky dešťům v chladnějším období v zimních měsících rostou hojné původní nehybné rostliny, kvetou pouštní efeméry a hyacinty a rozkvétají malé paloučky. V poušti se můžete vydat po stopách beduínů a navštívit jejich vesnice, sjet duny na sandboardu nebo se podívat na tradiční velbloudí závody. Zážitkem je nocování v pouštním kempu. „Zažila jsem tu ´nejšílenější´ jeep safari ve svém životě. Bylo to skutečně famózní, duny jsou opravdu velmi vysoké,“ vzpomíná expertka na cestování Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Tradice

Perlová farma Suwaidi Pearls je místem, kde se minulost snoubí s leskem a čistotou přírodních perel. Z pobřeží poblíž hranic s Ománem vás člun odveze zátokou k místu, kde se v Ras Al Khaimah vždy pěstovaly a stále pěstují perly. Na závěr si sami vyberete mušli, průvodce vám ji profesionálním způsobem otevře a uvidíte, zda budete mít štěstí a perlu v ní najdete. Urodí se pouze zhruba v 65 % vysazených ústřic.

EXTRA TIP NA UBYTOVÁNÍ

Emirát se v oblasti turistického ruchu velmi intenzivně rozvíjí a na březích tyrkysového moře s bělostnými plážemi nabízí luxusní hotelové komplexy se špičkovou úrovní služeb a bohatou nabídkou. Zároveň zde pečlivě dbají o udržitelný způsob života a snaží se tak zachovat vše v rovnováze za užití přírodních obnovitelných zdrojů. Mezi nejoblíbenější hotely patří Pullman Al Marjan Island Resort. Nabízí luxusní ubytovování pár kroků od pláže s jemným bílým pískem a pozvolným vstupem do moře. Samotný hotel nabízí dokonalý komfort, který můžete umocnit i nabídkou all inclusive. Ostrov Al Marjan se skládá ze čtyř uměle vytvořených ostrovů ve tvaru korálů a leží na dosah těm nejkrásnějším přírodním atrakcím v zemi. Díky tomu je Pullman Resort Al Marjan Island ideálním místem pro váš poznávací výlet

​Lenka Pátek, expertka na cestování a obchodní ředitelka cestovní kanceláře, říká: „V Ras Al Khaimah můžete nejen odpočívat, ale také se adrenalinově vyřádit. Je to země, která nabízí opravdu rozmanité vyžití a každý cestovatel zde nalezne přesně to, co od své dovolené očekává.“

Při nákupu s First Minute nabídkou od CK Blue Style vás navíc nyní čeká ještě limitovaná nabídka děti zdarma, parkování zdarma a slevy pro dospělé i seniory. První lety do Ras Al Khaimah zahajují již 2. 11. 2024, proto nečekejte a rezervujte svůj zájezd už nyní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.