Drsná vlna veder drtí Chorvatsko. Nesnesitelně je tam i v noci

Chorvatsko má před sebou tropický týden. Obzvláště části nacházející se u moře čelí vysokým teplotám, které přesahují hranici 30 stupňů Celsia. Chorvatský státní hydrometeorologický ústav (DHMZ) vydal před vedry dokonce i výstrahu.

Nejhorší je situace v přímořské části Chorvatska. V okolí Zadaru hlásí meteorologové teploty dosahující 36 stupňů, u Dubrovniku a Splitu 35 stupňů a v severní části dalmáckého pobřeží u Puly 34 stupňů.

[chooze:article;value:568652]

​Úlevu nepřinese ani večer. I noci totiž mají být tropické. Na řadě míst přesáhnou noční teploty 20stupňovou hranici a přímo u pobřeží dokonce i 25 stupňů. Vyvrcholit by mělo tropické počasí začátkem příštího týdne, pak už mají horka postupně polevovat.

I tak ale Chorvaty čeká náročný měsíc. "Musíme se přizpůsobit, protože v druhé polovině srpna budeme čelit nadprůměrným teplotám hlavně na jihu Chorvatska," řekl podle portálu Meteo chorvatský meteorolog Zoran Vakula.

Největším nebezpečím v případě teplotních extrémů je hlavně dehydratace a úpal či úžeh. Lidé by tak měli dbát na doplňování tělesných tekutin a obzvlášť odpoledne, kdy bývají teploty nejvyšší, se zdržovali delšího pobytu na přímém slunci.

Chorvatsko minulý týden zasáhly mohutné požáry. Hasiči proti nim bojovali na několika místech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.