Čechům podraží letenky. Nyní se jedná, o kolik to bude

Letecké společnosti, jejichž stroje vzlétají, přistávají nebo jen prolétávají přes české území, si nejspíš příští rok připlatí. Změny v sazbách připravuje Řízení letového provozu, uvedl portál E15.

"Zásadními parametry jsou náklady na služby řízení letového provozu a prognóza vývoje provozu v daném roce. Aktuální nález ceny za Českou republiku, pokud bude Evropskou komisí schválen, předpokládá příští rok mírné navýšení," uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Základní poplatek za traťové navigační služby je v současnosti zhruba 66 eur, tedy asi 1670 korun. Cenou, do které promlouvá i velikost nebo hmotnost letadla, se tak řadíme k evropskému průměru.

​Zvýšení ceny letových poplatků bude mít podle dopravců vliv i na cenu letenek. "Smartwings permanentně monitoruje náklady spojené s provozem svých letů a počítá s nimi během tvorby cen. Poplatky spojené s navigačními službami nevyjímaje," uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

V ceně zájezdů se by navýšení poplatku podle kanceláří mělo projevit až v dlouhodobém horizontu. "Zájezdy připravujeme s leteckými společnostmi více než s ročním předstihem, máme uzavřené dlouhodobé kontrakty," uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

[chooze:article;value:520526]

​Podle odborníků ale budou mít na cenu vliv i jiné faktory. "Na prvním místě bych jmenoval cenu leteckého paliva. To samozřejmě ovlivnil i konflikt na Ukrajině," míní expert na leteckou dopravu Petr Kováč. Vliv bude mít také to, jak se v letecké dopravě projeví i takzvaný Green Deal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.