Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Sankce budou vyšší

Poplatek za předčasné splacení hypotéky se bude vztahovat na ty, kteří to chtějí udělat mimo období, kdy jim končí fixace. Zároveň se má týkat pouze nově uzavřených smluv, a to jen tehdy, pokud budou v tu chvíli na trhu úrokové sazby nižší, než jaká je aktuální sazba klienta.

"To maximum by bylo 0,25 procenta za každý započatý rok do konce vaší fixace. Jinými slovy  z každého milionu korun dva a půl tisíce za každý rok do konce fixace," upřesnil specialista na hypotéky David Eim.

[chooze:article;value:568579]

​Pokud tedy budete chtít předčasně splatit 5 milionů a máte fixaci na 7 let, poplatek by činil 87 500 korun. V současné situaci předčasné splacení vychází jen na stovky korun. Data hypotečních expertů ukazují, že zájem Čechů o hypotéky aktuálně roste navzdory vysokým úrokovým sazbám.

"Ony se ty sazby zas až tak moc nesnižují a lidé už nechtějí odkládat koupě. Pořád jsme ještě někde reálně těsně pod pěti procent, přesto je vidět, že si lidé začínají hodně brát hypotéky," poznamenal dále David Eim.

Banky nabízejí i možnost hypotéky s variabilní nezafixovanou úrokovou sazbou. V takovém případě bude předčasné splacení zdarma.

Změny v hypotékách rozebral pro TN Live ekonom Petr Dufek (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.