Baletka čeká v Rusku na rozsudek za vlastizradu. Věnovala Ukrajině 50 dolarů

Třiatřicetiletá Xenia Karelinová přiznala "vinu", rozsudek má být vynesen 15. srpna, informovala ruská státní agentura TASS.

Patnáctileté vězení v trestanecké kolonii je podle jejího právníka Michaila Mušajlova příliš přísný trest a její přiznání "viny" a spolupráce při vyšetřování by mohly obměkčit soudce, uvedl The Independent.

Jde o stejného soudce, který před časem poslal amerického novináře Evana Gerškoviče na 16 let do vězení za údajnou špionáž. Reportér Wall Street Journal byl součástí nedávné největší výměny vězňů mezi Ruskem a Západem od dob studené války.

[chooze:article;value:542994]

​Karelinovou do výměny Rusové odmítli zahrnout, neboť ještě nebyla odsouzena. Její právník potvrdil, že ihned po vynesení rozsudku bude o výměnu usilovat.

Mladá kráska žije v Los Angeles a pracuje jako kosmetička v lázeňském hotelu a příležitostná baletka. Americké občanství získala před třemi lety a na návštěvu rodného Jekatěrinburgu se těšila, v Rusku nebyla od svého odchodu do Ameriky před dvanácti lety.

Do rodné země přiletěla počátkem ledna navštívit svou 90letou babičku, mladší sestru a další členy rodiny. Letenku jí daroval k narozeninám její americký přítel.

[chooze:article;value:568481]

​Hned při kontrole na letišti Karelinové zabavili mobilní telefon. Z něj podle agentury Reuters zjistili, že první den ruské invaze na Ukrajinu věnovala 51,80 dolaru (1 200 Kč) ukrajinské charitativní organizaci se sídlem v New Yorku, která se věnuje humanitární pomoci krajanům.

Když si šla po čtyřech týdnech těsně před odletem mobil vyzvednout, zatkla ji policie a skončila ve vazbě. Federální bezpečnostní služba (FSB) mladou ženu obvinila z vlastizrady se zdůvodněním, že "shromažďuje finanční prostředky pro ukrajinské ozbrojené síly". Rusko dvojí občanství neuznává a Karelinová je tak považována za občanku Ruské federace.

Největší výměna vězňů od studené války. Rusové propouští i slavného novináře (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.