Hrozba totální války: Situaci už řeší i Putin, Íránu dal jasný pokyn

Rostoucí napětí na Blízkém východě znervózňuje i přední světové velmoci. Ruský diktátor Vladimir Putin podle deníku Guardian vyzval Írán, aby při připravovaném úderu na Izrael, který má být odvetou za atentát na vysokého představitele Hamásu Ismáíla Haníju v Teheránu, omezil civilní oběti.

Portál Times of Israel pak dodává, že výzva byla směřována přímo k duchovnímu vůdci Íránu Alímu Chameneímu.

Vzkaz měl Íráncům předat předseda Rady bezpečnosti Ruské Federace, bývalý ministr obrany a Putinův přítel Sergej Šojgu, který do Teheránu zamířil v pondělí, aby se tam setkal s novým prezidentem Masúdem Pezeškjánem či náčelníkem generálního štábu Mohammadem Bagherím.

[chooze:article;value:568280]

Odborníci nicméně soudí, že tato výzva plány íránského režimu příliš nezmění. Teherán totiž údajně plánuje v Izraeli udeřit na vojenské cíle. Výzva nicméně podtrhuje obavy Ruska z toho, že se situace na Blízkém východě vymkne kontrole.

Napětí se snaží mírnit také Spojené státy. Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle izraelského deníku Haaretz oficiálně vyzval Írán a Izrael, aby konflikt dále neeskalovaly. Dodal také, že rozhovory o dosažení příměří v Gaze dosáhly své závěrečné fáze.

"Ministr zdůraznil naléhavou potřebu dosáhnout okamžitého příměří v Gaze, které by zajistilo propuštění rukojmích, umožnilo prudký nárůst humanitární pomoci, zmírnilo utrpení palestinského lidu a vytvořilo podmínky pro širší stabilitu," píše se v prohlášení Bílého domu. 

Analytik: Írán se potřebuje Izraeli pomstít spíše precizně než rychle:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.