Důrazné varování meteorologů: Kvůli vedrům hrozí lidem nebezpečí

Denní maxima ve středu vystoupají vysoko. Meteorologové varují, že na některých místech mohou přesáhnout i 30stupňovou hranici. V odpoledních hodinách by tak mohla některé jedince potrápit silná tepelná zátěž.

"Letní dny přinášejí možnost vyhřívat v záři slunečních paprsků, ale taky nás horko dokáže někdy pěkně potrápit. Ať už patříte mezi milovníky horka nebo spíš zimy, někdy platí: co je moc, to je moc," upozorňují.

[chooze:article;value:568076]

​Vedra mohou představovat nebezpečí

Podle ČHMÚ je proto důležité se na tepelnou zátěž připravit a sledovat tzv. index tepelné zátěže. "Hodit se může zejména citlivým osobám, jako jsou nemocní, senioři nebo malé děti, a také těm, kteří plánují venkovní aktivity," vysvětlují meteorologové.

Právě tento index ukazuje, že ve středu bude na některých místech republiky silná zátěž teplem. V takovém případě meteorologové radí snížit fyzickou aktivitu, hodně pít, být spíše ve stínu a dobře zvážit pohyb dětí, seniorů a nemocných venku.

​Přiženou se i bouřky

Zvláště na pozoru by se měli mít lidé v Praze a částech Středočeského a Ústeckého kraje, kde od středeční 13. hodiny do 19. hodiny platí výstraha před vysokými teplotami, kterou meteorologové vydali už v úterý. Odpolední teploty tam mají dosáhnout až 32 stupňů Celsia.

Výstraha v Ústeckém kraji platí pro Bílinu, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnici nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec. Ve Středočeském kraji pak pro Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Rakovník, Říčany a Slaný.

​Od 17. hodiny do 22:30 je v platnosti i výstraha před bouřkami. "Lokálně se očekávají silnější bouřky, doprovázené nárazy větru přes 65 km/h a přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 30 mm," upozorňují meteorologové.

Výstraha platí pro Středočeský kraj (Dobříš, Hořovice, Příbram, Sedlčany, Votice), Jihočeský kraj a Plzeňský kraj (Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Sušice, Tachov). Hrozí i kroupy a blesky.

V jihočeské části Šumavy je navíc půda stále nasycená po nedávných extrémních srážkách. "V této oblasti mohou být i srážky kolem 20 až 30 mm za kratší dobu dost rizikové a výrazně zvýšit odtok z krajiny," upozorňuje ČHMÚ.

"Bouřky budou postupovat z Bavorska až později, spíše k večeru a večer a postupně budou rychle slábnout. Večer už bude riziko větších nárazů větru malé a bude se dále snižovat," dodávají meteorologové.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.