Nová situace ve válce. Ukrajinci se měli pokusit prorazit za ruské hranice

"Dnes přicházejí informace ze Sudžanského a Koreněvského okresu o pokusech ukrajinských ozbrojených sil proniknout na území Kurské oblasti," uvedl v úterý na telegramu gubernátor Kurské oblasti Aleksej Smirnov. Do oblasti, která leží na hranicích s Ukrajinou měly podle ruských kanálů vstoupit sabotážní a průzkumné skupiny s těžkou technikou, reportuje web The Kyiv Post.

Ruská pohraniční stráž podle Smirnova pokus odvrátila. Ukrajinská armáda zatím tyto informace nekomentovala a nelze je ani nezávisle ověřit. Vyjádření se zdržely i další ukrajinské instituce. Ukrajinci měli na region v noci a ráno vyslat i několik desítek dronů, jak píše týdeník Newsweek.

[chooze:article;value:567971]

Už v březnu za ruské hranice do Bělgorodské a Kurské oblasti pronikly tři jednotky protikremelských ruských jednotek. To mělo vyústit v několik střetů v tamějších obydlených oblastech. Podle mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Andrije Jusova nájezdy tehdy přiměly Moskvu změnit plány ohledně možného nového útoku v severním sektoru Ukrajiny.

Pohraniční oblasti Ruska, které se rozkládají severovýchodně od Ukrajiny, pravidelně pociťují důsledky ruské invaze v plném rozsahu. Tyto regiony soustavně hlásí přeshraniční ostřelování a útoky ukrajinských dronů.

První stíhačky F-16 jsou už na Ukrajině. Je to velmi zásadní posun, řekl analytik (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.