Na energetickém trhu rostou ceny. Dodavatelé zdražují už podruhé

Akviziční ceníky jsou takové ceníky, jejichž cílem je přilákání nových klientů a z tohoto důvodu u nich dodavatelé nastavují ceny obvykle níže a výhodněji, než tomu je u běžných ceníků. I u akvizičních ceníků nicméně dodavatelé musí reflektovat vývoj ceny elektřiny na burze, kde přibližně od května letošního roku elektřina postupně zdražuje. Zatímco začátkem roku dosáhla 75 eur za MWh, ve druhém čtvrtletí překročila hranici 100 eur. V současné době kolísá mezi 90 a 95 eury za MWh.

Zpět ale k akvizičním ceníkům. Jestliže u nich ještě v květnu zákazník dosáhl na průměrnou cenu za megawatthodinu ve výši 2686 Kč bez DPH, od června a července už se jedná o více než 2750 Kč. Přesto můžete narazit na zprávy, že dodavatelé energií zlevňují. Jak je to možné? Snížení cen se totiž týká primárně standardních ceníků, které jsou obecně výrazně dražší než zmíněné ceníky akviziční. I když tedy dodavatel ceny pro různé tarifní sazby ve standardních cenících zlevní, stále budou vyšší než u produktů akvizičních nabídek.

Na dražší ceníky tak obvykle doplácejí méně informovaní spotřebitelé, kteří nechtějí řešit změnu dodavatele nebo nevěnují pozornost konci období fixace své smlouvy. A tím pádem za elektřinu zbytečně přeplácejí.

Proč elektřina zdražuje a jak situaci včas řešit

Důvodů zdražování elektřiny je hned několik. Výkyvy cen můžou být způsobeny například postupným uzavíráním uhelných elektráren. Do cenotvorby ale zasahuje také regulace emisních povolenek, jejichž stahování z trhu zvyšuje jejich cenu a s ní stoupá i cena samotné elektřiny. Dodavatelé v neposlední řadě musí reagovat také na zvyšující se náklady spojené s obnovitelnými zdroji – i ty následně promítají do cenových kalkulací pro koncové spotřebitele.

Obecně lze však říct, že aktuální ceny za silovou složku elektřiny jsou pro zákazníky stále příznivé. Neměli by nicméně nic ponechat náhodě. A to nejen s ohledem na prognózy vývoje cen do konce letošního roku a v roce 2025, jež počítají s dalším postupným zdražováním, ale také s ohledem na letošní zimu, kdy spotřeba energií stoupne a s ní můžou narůst i účty.

Pokud si zrovna na terase či zahradě zalité letním sluncem říkáte, že zima je ještě daleko, nenechte se mýlit. Není výjimkou, že chladnější dny přichází už v září, stejně jako se spotřeba energie brzy zvýší s úbytkem denního světla. Nárůst spotřeby a tím i vyšší účty pak nejvíce pocítí ty domácnosti, které elektřinou vytápí.

Je proto lepší v dostatečném předstihu řešit otázku, zda za energie neplatíte zbytečně více, než musíte, a zda vám váš současný dodavatel nemůže nabídnout lepší cenu, respektive zda ji nezískáte u dodavatele jiného.   

3 kroky k levnější elektřině: Srovnat, vybrat, fixovat

Domácnosti mají nyní možnost a optimální podmínky pro to, aby si zajistily stálé a pořád ještě výhodné ceny, a předešly tak dalšímu zdražení. Jedním z řešení je například porovnání cen jednotlivých dodavatelů přes nezávislý a spolehlivý srovnávač, jakým je třeba Ušetřeno.cz.

Výhoda takovýchto nástrojů spočívá nejen v tom, že na jednom místě a během pár minut uvidíte přehledně srovnané nabídky většiny dodavatelů na trhu, ale po zadání několika málo informací (o vašem odběrném místu, velikosti domácnosti a počtu jejích členů) také obratem zjistíte, kolik můžete za elektřinu ušetřit. Průměrná roční úspora zákazníků, kteří využili služeb Ušetřeno.cz, přitom činí až 4500 Kč za elektřinu.

Při výběru výhodnějšího produktu se také zajímejte o možnost fixace, ať už na 12, 24 nebo 36 měsíců. Fixace vám zajistí, že i když ceny elektřiny porostou a dodavatelé budou tento vývoj promítat také do svých ceníků, vy budete za elektřinu platit pořád stejně jako ve chvíli, kdy jste smlouvu uzavírali. A nebudete se tak muset trápit situací na trhu, ani se v domácnosti omezovat úspornými opatřeními.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.