Dostupnost bydlení je zoufalá. Česko je na tom nejhůř v celé Evropě

[chooze:gallery;value:36916]

​Jak to vypadá s bydlením a cenami, sledovali čeští ekonomové společnosti Deloitte v 17 evropských zemích a Izraeli. A výsledky pro Česko nedopadly moc dobře.

"Česko se předloni umístilo nejhůře, loni nás přeskočilo Slovensko a skončili jsme předposlední, nyní jsme opět nejhorší z celé Evropy. Dostupnost vlastního bydlení v Česku tak zůstává nadále špatná a zatím to nevypadá na změnu. Mezi nejdůležitější faktory, které mohou zlepšit nízkou dostupnost bydlení, patří výstavba nových domů a bytů, zjednodušení stavebních předpisů a povolení, dostupnost hypoték, zlepšení infrastruktury a také podpora pro developerské projekty zaměřené na dostupné bydlení," řekl vedoucí partner v oddělení finančního poradenství Deloitte Miroslav Linhart.

[chooze:article;value:559281]

Srovnání hlavních měst

Srovnání se netýkalo jen dostupnosti bydlení podle států, autoři studie se zaměřili také na hlavní města. Praha je navíc hned po Amsterdamu nejméně dostupnou evropskou metropolí.

"Přestože loni Pražané k vlastnímu bydlení potřebovali ekvivalent 14,3 hrubých ročních platů a letos jde o 13,5 platů, tak se Praha v dostupnosti vlastního bydlení propadla. Po Amsterdamu je nyní druhou nejméně dostupnou ze zkoumaných metropolí v Evropě. Bratislava, která byla loni předposlední, si naopak o dvě místa polepšila a Prahu přeskočila," shrnul ředitel oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte Petr Hána.

Podle Hány je hlavním důvodem, proč se Praha loni ocitla na chvostu, kombinace nízkých platů, vysokých cen a vzhledem k loňskému roku méně dostupné financování vlastního bydlení. 

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů Deloitte Property Indexu je dostupnost vlastnického bydlení v jednotlivých evropských zemích. Ta se vypočítává z průměrných ročních hrubých mezd potřebných k pořízení nového vlastního standardizovaného bytu o průměrné velikosti 70 metrů čtverečních v každé z jednotlivých zemí. 

[chooze:article;value:560051]

Výše nájmů

Trochu lépe je na tom Česko, co se týče nájmů. Při přepočtu na metr čtvereční je Praha cenově asi na polovině toho, co Londýn či Dublin, v Irsku i Spojeném království ale mají zhruba dvojnásobnou průměrnou hrubou mzdu.

Ve srovnání s Německem už je třeba situace horší. Nájem v Berlíně a téměř shodný nájem ve Frankfurtu je jen o desetinu vyšší než v Praze, německá průměrná mzda je ale více než dvojnásobná než česká. Naopak třeba nájemné v Bratislavě je vzhledem k průměrné mzdě vyšší než v Praze.

Zde si můžete přečíst celou zprávu Deloitte (v angličtině):

[chooze:document;value:c77af86a-4adc-45ef-a625-84e3a5487e63]

[chooze:poll;value:7e448262e03f6f279b4546e1e94c24403331aec0;layout:tn_nova]

Začátkem letošního roku se zvedla poptávka po bytech. Jejich ceny rostou, popsal Hána v rozhovoru pro TN Live minulý týden:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.