Bouře Debby dorazila na Floridu, města chystají kvůli počasí krizové plány

Vítr o rychlosti přes 120 kilometrů v hodině a prudké lijáky. Tak o sobě dala Floriďanům vědět tropická bouře Debby. V oblastech na pobřeží způsobila bleskové záplavy. V nejhůře zasaženém městě Sarasota záchranáři ze zatopených domů evakuovali okolo 500 lidí.

V nouzové situaci se ale ocitly i některé lodě. Pobřežní stráž musela z rozbouřeného moře u pobřeží Floridy zachraňovat dva jachtaře. Kvůli tropické bouři kolabovala také letecká doprava. Zrušeno bylo na 1 600 letů. "Měli jsme odletět dnes v 11:40 dopoledne. Nakonec nám ale let posunuli až na půl devátou večer," nechal se slyšet jeden z cestujících Larry Dingler.

[chooze:article;value:567757]

Bez elektřiny bylo v pondělí na Floridě okolo 200 tisíc odběratelů. Tropická bouře teď míří podél východního pobřeží USA dál na sever. Úřady v Georgii a Jižní Karolíně už vyzvaly obyvatele, aby se připravili na možné záplavy.

"Musíme se připravit na silný vítr a na izolovaná tornáda. Vyzýváme všechny, aby zůstali doma a nikam necestovali," řekl starosta města Charleston v Jižní Karolíně William Cogswell.

Řada měst už kvůli počasí sestavila krizový plán. Pro místní například připravila pytle s pískem nebo otevřela garáže, kde mohou lidé bezpečné zaparkovat svá auta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.