V Bangladéši to vře, přes 90 mrtvých demonstrantů a policistů za jediný den

Demonstrací se po celé zemi účastnily desetitisíce lidí. V okrese Sirajganj zaútočil dav na policejní stanici a zlynčoval 13 strážců zákona, uvedla BBC. Lidé blokovali dálnice, zapalovali auta i továrny, ulice hlavního města Dháky se proměnily v bojiště.

Policisté na mnoha místech použili slzný plyn a gumové projektily, stříleli však do demonstrantů i ostrými náboji. Činili tak i příznivci vládnoucí strany, kteří se rovněž pustili do boje s protestujícími. Celkově si nepokoje, které vypukly minulý měsíc, vyžádaly 280 životů a tisíce zraněných. Deset tisíc lidí bylo zatčeno.

[chooze:article;value:567839]

​Vláda vyhlásila od neděle ve 170milionové zemi zákaz nočního vycházení a nechala v hlavním městě vypnout internet.

Vše začalo jako studentské protesty za zrušení kvót, podle kterých 30 procent pracovních míst ve státní správě připadá příbuzným veteránů boje za nezávislost z roku 1971. Situace se neuklidnila ani poté, co nejvyšší soud kvóty snížil na šestinu.

Nepokoje přerostly v protivládní demonstrace s požadavkem na odstoupení premiérky šajch Hasíny Vadžídové, která je v čele vlády čtvrté funkční období za sebou. Lednové volby však hlavní opoziční strana bojkotovala.

[chooze:article;value:544214]

​Premiérka rezignovat nehodlá a k nastolení pořádku už minulý měsíc povolala armádu. Podle agentury Reuters odmítla, že by zásahy proti demonstrantům byly nepřiměřené. "Ti, kdo páchají násilí, nejsou studenti, ale teroristé, kteří chtějí destabilizovat národ," prohlásila.

Protestující studenti vyzvali lidi k národní neposlušnosti, nemají platit daně ani účty za energie. Apelují na uzavření továren a přerušení veřejné dopravy. Jejich vůdce vybídl demonstranty k pondělnímu pochodu na hlavní město. "Nadešel čas pro závěrečný protest," citovala ho BBC. Podle ní budou následující dny pro oba tábory klíčové.

Podívejte se na reportáž o nepokojích v Bangladéši z 23. července:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.