Nezmary počasí a jiné příhody, které můžou poškodit vaše auto v létě

S létem si spojujeme hlavně dny prozářené sluncem, příjemné teploty a pohodu. Ať už doma, nebo na dovolené. Ale hlavně v posledních letech jsme se mohli přesvědčit o tom, že o prázdninách počasí umí udělat pěkné turbulentní změny, které nás umí překvapit a způsobit pořádné škody. A to i na našich autech.

Kroupy – když padají hrášky i tenisáky

Jedete si v klídku po dálnici, sluníčko svítí, a najednou z ničeho nic – kroupy! Tyhle ledové kuličky můžou vaše auto pořádně poničit. Chráněni před jejich ničivými dopady nejste ale ani ve chvíli, kdy zrovna nikam necestujete, ne každý má totiž možnost mít svůj vůz hezky zaparkovaný doma v garáži. A auto je rázem plné dolíků. Průměrná cena opravy vozu poničeného kroupami se pohybuje kolem 50 000 korun, ale jsou i případy, kdy se částka vyšplhala na sumu vyšší než 80 000 Kč, uvádí pojišťovna Direct. A jak snížit riziko poničení auta kroupami?

  1. Sledujte předpověď počasí: Pokud víte, že se blíží bouřka a máte-li tu možnost, raději zaparkujte auto do garáže nebo pod přístřešek.
  2. Ochranné plachty: Pořiďte si speciální plachty na auto z materiálu, který dokáže tlumit nárazy krup. Případně vám mohou posloužit například i starší deky, které k autu dostatečně připevněte, aby je vítr neshodil.
  3. Pojištění: Ujistěte se, že máte správné havarijní pojištění, které kryje škody způsobené krupobitím.

Vichřice – když fouká až příliš

Silný vítr umí nadělat taky pěknou paseku – spadlé větve, převrácené stromy, letící popelnice. Když fouká vítr rychlostí 100 km/h, může zvednout a přenést i těžké předměty. A co teprve, když auto zasáhne letící větev nebo na něj spadne celý strom! Taková událost může znamenat totální škodu na vozidle. Obecně se dá říct, že oprava poničené kapoty a střechy auta se pohybuje od 5 000 do 20 000 korun podle rozsahu škod, jak říká společnost Kooperativa. U čelního skla se pak bavíme o částkách od 5 000 Kč do 30 000 Kč. Pokud je čelní sklo vybaveno vyhříváním nebo dešťovým senzorem, může být cena ještě vyšší, uvádí pojišťovna UNIQA. I tady se držte pár základních rad, které vám můžou pomoci:  

  1. Parkujte bezpečně: Vyhýbejte se místům, kde mohou padat větve nebo jiné předměty. Ideální je parkovat auto co nejdál od stromů nebo vysokých budov.
  2. Kontrolujte okolí: Odstraňte nebo zajistěte volné předměty okolo auta.
  3. Pojištění: Opět se hodí havarijní pojištění, právě z něj totiž budou pokryté náklady na opravu poškození způsobených větrem.

Záplavy – když prší víc, než byste chtěli

Letní bouřky a přívalové deště můžou přinést nečekané záplavy, které můžou rázem vaše auto proměnit v ponorku. Voda může způsobit škody na motoru, elektroinstalaci, brzdách, interiéru a když se do díla pustí i plíseň, je to hotové peklo. Oprava auta v takových případech může stát i 100 až 150 tisíc Kč!

  1. Vyhýbejte se nízko položeným místům: Neparkujte v oblastech, které jsou náchylné k záplavám. Pokud víte, že se blíží bouřka, zaparkujte vůz na vyvýšeném místě.
  2. Pojištění: I v tomto případě vám úspory zachrání havarijní pojištění. Mějte jistotu, že v pojistce máte nastavené odpovídající limity, protože škody po záplavách bývají opravdu vysoké.

Vandalismus – když si někdo vybije zlost

Festivaly a jiné letní akce jsou skvělé, ale velký počet lidí, z nichž mnozí můžou být posilněni například alkoholem, může vaše auto zaparkované poblíž akce vystavit nemalému riziku. Ať už se bude jednat o nechtěně urvané zrcátko, nebo v horším případě se někdo rozhodne si z vašeho vozu udělat boxovací pytel a rozbije vám okénka a poškrábe lak – oprava takových škod může stát desítky tisíc korun.

A nejenže někdo poškodí vaše auto zvenčí, ale také se může vloupat dovnitř a ukrást, co se dá. Zlomené zámky, vytržené rádio nebo poškrábaný interiér – to vše znamená nemalé náklady na opravy.

  1. Parkujte chytře: Volte klidná a bezpečná místa, ideálně hlídané parkoviště.
  2. Pojištění: Také v případě vandalů je užitečné havarijní pojištění, které se vztahuje i na toto riziko.

Horko – když se auto mění v saunu

Vysoké letní teploty můžou způsobit přehřátí motoru, poškození pneumatik nebo vybití baterie. Dlouhodobé působení horka a přímých slunečných paprsků má ale vliv také na interiér. Plastové prvky můžou vyblednout, části interiéru potažené kůží můžou vlivem horka tvrdnout a praskat. Škody v neposlední řadě napáchají věci, které sice nejsou přímo součástí auta, ale necháte je ve svém voze ležet vystavené neúprosnému slunečnímu žáru. Co proti jeho působení naopak může pomoct?

  1. Stín: Pokud to jde, parkujte ve stínu, a ne na přímém slunci.
  2. Clony: Sluneční clony odrážejí sluneční paprsky a udržují interiér auta chladnější. Pořídíte je navíc už od pár stovek korun.
  3. Odstraňte nebezpečné předměty: Obecně byste v autě, které je vystaveno vysokým teplotám, neměli nechávat věci, u nichž hrozí riziko vznícení nebo výbuchu. Patří k nim například zapalovače, deodoranty (a další spreje), ale i dezinfekce na ruce na bázi alkoholu.  
  4. Údržba: Pravidelně kontrolujte stav chladicí kapaliny, baterie a pneumatik. Můžete tak předejít přehřátí motoru a dalším problémům.

Někdy ale nastanou situace, kdy vás ani preventivní kroky od nehod a poškození auta nezachrání. Pro takové případy je pak klíčové mít sjednané už zmínění havarijní pojištění, které ochrání vaši peněženku před finančními dopady všelijakých nešťastných příhod.

Ujistěte se, že máte sjednané pojištění, které pokrývá všechna odpovídající rizika a které má nastavené dostatečně vysoké pojistné limity. Jestli se chcete podívat na aktuální nabídku havarijního pojištění od různých pojišťoven, vyzkoušejte online kalkulačku. Třeba tu na Ušetřeno.cz, se kterou to zvládnete levou zadní a z pohodlí domova a vyberete si havarijní pojištění na míru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.