Kim poslal k hranicím s Jižní Koreou stovky raket. Mají nést jaderné hlavice

Severní Korea vyslala stovky odpalovacích zařízení pro balistické rakety k hranicím se svým jižním sousedem. V pondělí o tom informovala tamní tisková agentura KCNA. Ta systém popisuje jako "novou stěžejní útočnou zbraň ozbrojených sil KLDR".

Slavnostního ceremoniálu zařazení 250 těchto raketových vozidel do výzbroje se v neděli zúčastnil i severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ten se nechal slyšet, že zbraně výrazně posílí obranyschopnost i prestiž Severní Koreje.

Podle výzkumného pracovníka Mezinárodního institutu pro strategická studia Josepha Dempseyho jde o odpalovací zařízení pro balistické střely Hwasong-11D, o kterých severokorejský režim tvrdí, že jsou schopny nést jaderné hlavice. Řekl to pro CNN. Každé vozidlo je schopné nést čtyři tyto střely.

[chooze:article;value:567211]

Je ale otázkou, jak je celý sytém bojeschopný. Záleží totiž, zda KLDR dokázala vyrobit dostatečný počet raket i hlavic pro ně. "Je vysoce nepravděpodobné, že by Severní Korea měla takový počet taktických jaderných hlavic," zdůraznil Dempsey. Někteří experti dokonce zpochybňují i to, že jsou Severokorejci schopni dostatečně malou a lehkou hlavici vůbec vyrobit.

K zařazení nových zbraní dochází v době, kdy napětí na Korejském poloostrově již delší dobu vzrůstá. KLDR koncem minulého týdne zasáhly také rozsáhlé záplavy. Při nich mohlo podle deníku Guardian zemřít až 1 500 lidí. To ale severokorejský režim odmítá.

 Kimův plážový resort připomíná město duchů. Není jasné, komu má sloužit (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.