Dovolená ve Splitu se brzy zkomplikuje. Chorvaté sepsali petici, spustila lavinu

[chooze:gallery;value:36485]

​Párty, hluk, alkohol a nahota se na spoustě turisticky oblíbených místech stávají během léta běžnými záležitostmi. Právě z tohoto důvodu byla ve Splitu zahájena iniciativa, která se takové turistice brání, popsal chorvatský deník Dnevnik.

Občanům konkrétně vadí, že se ubytovávání turistů ve velkém přesunulo z hotelů do bytů v běžných domech. Žádají proto stát, aby proti tomuto trendu zakročil. Dokonce byla spuštěna on-line petice s názvem "Ano deapartmentizaci rezidenčních domů, ne masové turistice".

[chooze:article;value:566987]

​Během prvních dvou dní ji podepsalo téměř 1 500 obyvatel Splitu. "Nájemníci v rezidenčních domech jsou nuceni během léta opouštět své byty, aby se vyspali kvůli návštěvníkům večírků," popsala Žaklina Juričová z iniciativy "Nájemníci spolu".

Vláda to řešit nechce

Ministr turismu a sportu Tonči Glavina uvedl, že jde o rozhodnutí města. "Město Split může mimo jiné učinit taková rozhodnutí," odpověděl na otázku, zda by městské úřady mohly zakázat byty v obytných domech. Plošný zákaz v celém Chorvatsku se zřejmě neplánuje.

Evropské destinace už mají turistů dost, chystají opatření (29/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.