Občané USA a Velké Británie mají co nejrychleji opustit Libanon

Napětí na Blízkém východě stoupá. Spojené státy vyzvaly své občany, aby okamžitě opustili Libanon. "Doporučujeme těm, kteří chtějí opustit Libanon, aby si rezervovali jakoukoli dostupnou letenku, i když by neodletěli hned nebo po trase, kterou si vybrali jako první," stojí na webu velvyslanectví USA v Bejrútu. 

Občanům, kteří se rozhodnou z Libanonu neodletět, velvyslanectví doporučujeme, aby si připravili pohotovostní plány pro případ nouze a byli připraveni se po delší dobu ukrývat.

Možnou evakuaci civilistů z Libanonu připravuje i Velká Británie, píše The Guardian. Britské úřady v sobotu uvedly, že v rámci plánování "řady možných scénářů konfliktu" do regionu vyslaly konzulární experty a vojenský personál.

[chooze:article;value:567787]

Stejně jako Spojené státy i Británie své občany vyzývá, aby Libanon urychleně opustili, dokud jsou "komerční možnosti k dispozici". V uplynulém týdnu totiž pozastavily lety do Libanonu a Izraele desítky společností.

Už tak napjatá situace se na Blízkém východě začala vyostřovat poté, co Írán slíbil pomstu Izraeli za smrt představitelů Hamásu a Hizballáhu. ​Jakým způsobem by však mohl být očekávaný úder Íránu a jeho případných spojenců veden, zatím není jasné.

"Můžeme předpokládat, že půjde o nějakou koordinovanou akci. Zásadní otázkou je, jestli bude natolik masivní, aby mohla Blízky východ uvrhnout do nějaké velké války," uvedla nedávno na TN Live Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy.

Svět se připravuje na úder Íránu. Američané vyslali letadlovou loď a stíhačky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.