Na Jadranu spatřili delfína s neobvyklým chováním. Vyhněte se mu, žádají odborníci

"Na ostrově Krk byl spatřen obyčejný delfín skákavý (Delphinus delphis), který vykazuje neobvyklé chování, zůstává v přístavech a umožňuje lidem se k němu přiblížit. Tohoto jedince sledujeme již dva roky a je v dobrém celkovém stavu. Nevykazuje vnější příznaky nemoci, normálně se potápí a nehladoví," informoval na facebooku chorvatský Blue World Institute.

Delfín je z neznámých důvodů oddělený od skupiny a žije samotářsky. "Musíme si být vědomi toho, že intenzivní interakce s lidmi nevyhnutelně představuje riziko jak pro delfína, tak pro člověka," upozornili odborníci z institutu.

[chooze:article;value:567751]

Ačkoli je totiž zdravý, může přenášet řadu nemocí, jako je například tuberkulóza či leptospiróza. Stejně tak jemu lidé mohou předat nebezpečnou nemoc, kterou by pak mohl předat skupině delfínů. To může způsobit velký úhyn mořských savců. "Proto je rozhodně vhodné se vyvarovat plavání s nimi a zejména dotýkání se jich," varoval institut.

Připomněl také, že delfíni jsou přísně chránění. Lidé by se tak měli snažit nedostat se s nimi do kontaktu, nekrmit je a pozorovat je z bezpečné vzdálenosti. 

Vzácný úkaz: Lidé v Polsku natočili delfína:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.