Británie zažila kvůli vraždě dívek nejhorší násilné nepokoje za poslední roky

Nejdramatičtější situace byla v Liverpoolu, Belfastu, Hullu, Stoke a Bristolu, kde při protimuslimských a protiimigračních demonstracích létaly vzduchem lahve, kameny, cihly i světlice, došlo ke žhářství a odehrávaly se potyčky mezi demonstranty a jejich odpůrci i policií, uvedla BBC.

Nepokoje začaly už po pondělní vraždě tří dívenek v Southportu, které ubodal na taneční hodině 17letý útočník, další zranil. Na sociálních sítích se začaly šířit lživé informace, že pachatelem je muslimský radikál, který se do země dostal nelegálně na člunu. Jde přitom o potomka rwandských přistěhovalců, který se narodil ve Walesu.

V sobotu se násilnosti vystupňovaly po celé Británii. V Liverpoolu shodili pravicoví radikálové policistu z motorky a napadli ho. Další dva strážci zákona skončili v nemocnici se zlomeným nosem a čelistí. Násilníci rabovali a zapalovali obchody, informovala agentura Reuters.

[chooze:article;value:567261]

​V severoirském Belfastu se ve výtržnostech spojili nesmiřitelní katolíci s protestanty a kromě bitek s policií zaútočili na několik obchodů provozovaných přistěhovalci. Vypálili také kavárnu muži, který v Británii žije 35 let.

Dalším terčem útoků byly ubytovny migrantů, které to vesměs odnesly rozbitými okny. Někde se demonstranti snažili dostat k mešitám, ale kordony policistů jim v tom zabránily.

Po celé zemi utrpěly zranění desítky policistů, téměř sto výtržníků skončilo v celách předběžného zadržení. Demonstrací se konalo kolem 30, ne všechny však vyústily v násilí a výtržnosti.

Premiér Keir Starmer přislíbil policejním složkám "plnou podporu" při zásahu proti "extrémistům, kteří se snaží rozsévat nenávist". Násilí přičetl "krajní pravici", uvedla BBC.

Naposledy podle Reuters vypukly podobné nepokoje v Británii před 13 lety poté, co londýnská policie zastřelila černocha. Byly však ještě násilnější a masovější.

V Southportu vypukly po útoku nepokoje. Do města se sjeli pravicoví extrémisté (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.