Lidé jsou bezohlední, zuří manžel Heleny Vondráčkové. Hausbótem jim houpají vlny

V místech, kde parkují hausbóty, jezdí někteří kapitáni velmi rychle a vytváří vlny. "To je jak příboj u moře, to má klidně tři čtvrtě metru. Hausbót lítá a ty vlny ho tlačí," popsal správce kotviště Zdeněk Basík.

Majitelům kotvících hausbótů tím vznikají velké škody. Stejný problém má třeba i manžel a manažer zpěvačky Heleny Vondráčkové Martin Michal. S hausbótem pár kotví o deset kilometrů dál.

[chooze:article;value:515406]

"Letošní sezónu se to tedy znásobilo, přestože tady jsou osázené značky zákaz vytváření vlnobití, tak lidi to vůbec nerespektují, prostě jsou naprosto bezohlední," vadí Michalovi.

Na lodní provoz dohlíží říční oddělení policie. "Plavidla jsou konstrukčně uzpůsobena tak, aby vlastně zvládla přirozenou vlnu, která na Slapech může být zhruba padesát centimetrů. Pokud tam ta vlnobití nejsou větší, nedochází k nějakému porušování předpisů," řekl vedoucí poříčního oddělení Slapy David Bernard.

[chooze:article;value:415199]

Přestože na některých místech není rychlost omezena, musí kapitáni brát ohledy na kotvící plavidla. Na velkých vodních plochách, jako je právě nádrž Slapy, se musí lodě podle plavebních předpisů plavit minimálně 50 metrů od břehů.

Policisté prý už za letošní sezónu zkontrolovali na 700 lodí a rozdali zhruba 80 blokových pokut, nejčastěji právě za rychlost.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.