Firma chce zasypat odpadem bývalý lom na Opavsku. Lidé se bojí o pitnou vodu

V lomu nedaleko Litultovic poblíž Opavy se naposledy těžilo před šesti lety. Nápad nového majitele lomu nechat jej zasypat milionem a půl tuny stavebního odpadu doslova nadzvedl ze židlí místní obyvatele. Sepsali proto petici, kterou podepsaly přibližně 2 000 lidí

Podle obyvatel je na místě hezké prostředí a skládka zničí přírodu. Majitel lomu Kučera tvrdí, že chce postupovat podle zákonů a před lety schváleného plánu rekultivace lomu. "Jakékoliv petice jsou v současné době zbytečné," vzkázal.

Vedení Litultovic má opačný názor. "Původní plán rekultivace vůbec nepočítal s nějakým navážením stavebního odpadu," upozornil starosta Jan Birgus (nez.).

[chooze:article;value:561473]

Vedení Litultovic a dalších pěti okolních obcí se obává, že skládka znečistí podzemní vody. Obce je používají jako zdroj pitné vody. "I ten stavební odpad může být kontaminovaný," varuje starosta. "Rozhodně se tam nebudou zavážet nějaké věci, které jsou toxické, které jsou problematické," slibuje však Kučera. 

Nakolik skládka ovlivní životní prostředí, teď posuzují na Krajském úřadu v Ostravě. Pokud by skládka dostala zelenou, Litultovice chtějí bojovat o kamenolom u soudu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.