Minimální mzda příští rok poroste. Přesáhne 20 tisíc korun

V příštím roce stoupne minimální mzda podle ministerstva na 20 600 korun. Vyplývá to z odhadů MPSV. 

Momentálně je minimální měsíční mzda 18 900 korun, od příštího roku se tak zvedne o 1 700 korun. Zvyšovat se má postupně na 47 procent průměrné mzdy. 

[chooze:article;value:567310]

"Valorizace minimální mzdy je v souladu s principem, který dlouhodobě prosazuji, že pracovat se musí vyplatit," vzkázal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Postupné navyšování podle ministra znamená větší jistotu pro zaměstnance a zaměstnavatele. Návrh nyní míří do meziresortního připomínkového řízení.

Podle nedávné novely zákona se minimální mzda stanovuje podle takzvaného valorizačního mechanismu jako součin predikce průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství a koeficientu pro výpočet minimální mzdy.

[chooze:article;value:566428]

"Relace minimální a průměrné mzdy bude na základě tohoto nařízení v následujících dvou letech automaticky zvyšována. To povede k tomu, že vývoj minimální mzdy bude pro zaměstnavatele i zaměstnance předvídatelný," míní ministr. V roce 2025 bude tedy podle odhadu minimální mzda asi 42,2 procenta průměrné, další rok 43,4.

MPSV zároveň do 30. září vyhlásí nejnižší úrovně zaručené mzdy. Ta má být pro první skupinu prací stejná jako minimální. Pro druhou 1,2násobek minimální, třetí 1,4násobek a čtvrtou 1,6násobek.

Poměr minimální a průměrné mzdy:

Zrušená dovolená nebo nevyplacená mzda. Poradíme, jak správně postupovat (13/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.