Plzeňská urologie nechává složky v garáži. Intimní informace si může každý přečíst

"Přichází na preventivní prohlídku s varlaty, subjektivní urologické potíže nemá," to stojí v jedné z lékařských zpráv, které se spolu s dalšími povalují v garáži jednoho z obytných domů v Plzni. Pochází z urologické kliniky.

Krabice v garáži obsahují zdravotnickou dokumentaci odhadem několika desítek, možná i stovek pacientů. Prakticky veřejně přístupné informace o urologických potížích mohou být přitom o to citlivější.

"Pokud skutečně jde o dokumentaci pacienta, tak obsahuje citlivá zdravotní data, která by měla být uložena, zabezpečena, zavřena za klíčem v ordinaci. Nemůže být takto veřejně přístupná," zdůraznil mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

[chooze:article;value:567544]

Ačkoliv je uzavřená v garáži, může v ní číst kdokoliv z obyvatel domu nebo jakákoliv návštěva. Jak se tam dokumentace dostala, lékař Jiří Klečka, který je v ní podepsán, TV Nova vysvětlit nechtěl. "Nevím, jaké vyjádření, já tady mám pacienty. Zavolejte později, děkuju," řekl. Vyjádřit se ale nechtěl ani po konci ordinačních hodin. Plzeňského urologa přitom pacienti na internetu hodnotí velmi kladně.

"Rád bych přes vaši televizi vyzval pana doktora, aby tu situaci okamžitě napravil. A pokud to bude takto trvat dál, tak ať se ti lidé, kteří to viděli, obrátí na Českou lékařskou komoru," doporučil Sojka.

[chooze:article;value:567547]

Na podobný případ TV Nova upozornila také před čtyřmi lety. Tehdy se v popelnicích nedaleko psychiatrické nemocnice Kosmonosy našla zdravotnická dokumentace asi 40 zemřelých pacientů.

A to kvůli stěhování ordinace tamní praktické lékařky do nových prostor. Ačkoliv byli pacienti již několik let po smrti, i v takovém případě platí pro nakládání s podobnými materiály přísné postupy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.