Nová cesta, jak ušetřit za energie. Češi se mohou přihlásit ke sdílení elektřiny

Nový systém budou moci využít například ti, kteří mají solární panely na domě, část roku ale tráví na chatě. "Podle stávajícího systému nemůžu využít svoji vyrobenou elektřinu na domě někde jinde. Ale ten nový systém bude znamenat, že já si na té chalupě dokážu spotřebovat tu elektřinu, kterou jsem si vyrobil na jiném místě, na jiné střeše," popsal vrchní ředitel sekce energetiky ministerstva průmysl René Neděla.

O elektřinu se navíc budete moct nově dělit i například s ostatními členy rodiny anebo se sousedem, který jí má přes den přebytek. "Možnost sdílení elektřiny je dostupná všem spotřebitelům a ti, kteří mají vlastní elektrárnu, ji mohou nabízet rodinným příslušníkům, takže si domluví vlastní podmínky sdílení," uvedl ředitel Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš.

[chooze:article;value:560069]

"Nemusím ji nikomu prodávat, ale můžu si ji spotřebovat lokálně nebo v rámci své rodiny," doplnil Neděla. Kromě domácností se mohou do sdílení elektřiny zapojit i firmy a samosprávy. Ty už jsou ale omezeny na určité území. 

"Sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky je prvním výrazným krokem směrem k modernizaci české energetiky. Budeme díky tomu moci snížit naše výdaje za energie, posílit naši energetickou soběstačnost nebo lépe chránit naše životní prostředí," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

"Nejčastější pravděpodobně bude v nejbližší době taková forma, že se budou tvořit malé skupiny, řekněme do deseti odběrných míst, které budou tvořit buď rodinní příslušníci těch, co mají fotovoltaiky, nebo sousedi a podobně," poznamenal expert na komunitní energetiku Martin Ander.

[chooze:article;value:564650]

Lidé se musí nejdříve přihlásit do portálu Elektroenergetického datového centra, který spustil registrace ve středu v osm hodin ráno. Za tři hodiny od spuštění se do systému přihlásilo více než 800 zájemců.

"Je potřeba vědět o tom, z jaké výrobny se bude sdílet elektřina, do jakého odběrného místa a případně za kolik peněz. To už je třeba, aby si dořešili účastníci mezi sebou," upozornil předseda představenstva EDC Petr Kusí.

Obecnou podmínkou pro sdílení bude osazení průběhových elektroměrů na všech odběrných místech, které budou distributoři provádět zdarma.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.